Ефектът за бизнеса неясен, пораженията в енергетиката - минимални

Ефектът за бизнеса неясен, пораженията в енергетиката - минимални

Неясно остава като цяло какъв ще е ефектът за бизнеса от поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под надзора на Българската народна банка (БНБ), с което достъпът до сметките на фирми и граждани се блокира поне за три месеца, освен ако назначените квестори не предприемат бързи мерки за оздравяване. Сред тях са и изкупуването на дела на дружеството "Бромак" на досегашния мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, каквото предложение вече е отправила руската "Внешторгбанк" (ВТБ), която има широк спектър от съвместен бизнес с Василев, включително собствеността в "Булгартабак" и във "Виваком".

Единствено от Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на редица големи държавни компании, от които с най-голяма капитализация е "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), заявиха, че "няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти". "Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено", се посочва в позиция на ведомството.

"Пораженията в енергетиката са минимални", коментира източник на Mediapool от БЕХ. Според неговите думи и без това в последните дни заради скандалите около КТБ държавните енергийни дружества предпочитали да не държат пари в сметките си в Корпоративна банка и да насочват средствата си към другите си сметки, които държавните фирми бяха задължени да разкрият с цел дидверсификация на средствата им. Според сегашните изисквания на Министерския съвет държавните дружества трябва да държат парите си в минимум четири банки и нямат право да слагат в една финансова институция повече от 24 на сто от ликвидните си средства.

Тази информация съвпада с думите на управителя на БНБ Иван Искров, че след сряда се е засилило тегленето на пари от банката и тя вече не е ликвидна, а само два дни преди това централният трезор излезе с позиция, че КТБ е стабилна банка и разполага с пари.

Mediapool не успя да получи официална информация дали държавните дружества и по-специално тези от групата на БЕХ са започнали да изтеглят ударно парите си от КТБ. Ако бе продължила практиката от преди година за концентрация на пари на държавната енергетика в банката на Василев, секторът, който и без това изпитва недостиг на свежи средства, щеше напълно да колабира.

От икономическото министерство посочиха единствено, че то не разполага със сметки в КТБ и заено с дружествата, за които отговаря, "функционират стабилно и в нормален порядък". В съобщението се казва още, че "търговските дружества в системата на МИЕ спазват правилата за деконцентриране на парични средства във финансови институции на дружества с държавно участие, указани в Постановление на Министерски съвет 127/27.05.2013 г.". "Така се гарантира ликвидността на държавните дружества и тяхната стабилност", отбелязват от ведомството.

Само ден по-рано обаче от БЕХ съобщиха, че холдингът е предприел "допълнителни мерки за продължаване стриктно спазването на правилата за предотвратяване на концентрирането на парични средства във финансови институции". "Мерките предвиждат засилване на ежемесечния контрол върху разпределението на финансовите наличности на БЕХ", допълва прессъобщението.

От КТБ отказаха да дадат коментар на колко възлизат сметките на фирми, чиито оборотни средства остават блокирани, и на практика дружествата няма да разполагат със средства нито да извършват дейността си, нито да плащат на служителите си заплати дори и да им открият сметки за превод на възнагражденията в други банки.

Реално действията на централната банка затварят изтичането на всякакви средства от Корпоративна търговска банка, но погасяването на раздадените кредити трябва да продължи. По неофициална информация към 30 май 2014 г. КТБ е раздала кредити за 5.5 млрд. лв., от които 1.4 млрд. лв. са за големи кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?