"Ей И Ес" закъснява с финансирането за ТЕЦ "Марица Изток 1"

Американската компания "Ей И Ес" иска ново гаранционно писмо от българското правителство за проекта за ТЕЦ "Марица Изток 1", съобщи в."Дневник". Това писмо трябвало да даде по-големи гаранции на кредиторите по проекта срещу политически риск в България. Писмото е необходимо на "Ей И Ес", за да си осигури финансиране за строежа на заместващата мощност в ТЕЦ "Марица Изток 1".

На среща в САЩ на вицепремиерът Николай Василев и министъра на енергетиката Милко Ковачев с президента на компанията Денис Баки е станало ясно, че американците ще могат да уредят финансирането по проекта през първото тримесечие на 2003 г. "Ей И Ес" се бяха ангажирали да приключат проекта финансово до края на август. Това щяло да направи невъзможно спазването на предварителния срок за завършване на централата - 2005 година.

След срещата министър Ковачев е заявил, че въпреки това правителството ще продължи да работи с "Ей И Ес". Нейните представители са проявили общ интерес и към приватизацията на електроразпределителните предприятия.

Във Вашингтон Ковачев е провел и среща с представители на Корпорацията за инвестиции в чужбина (OPIC).Тази държавна структура участва във финансирането на проектите за "Марица Изток" 1 и 3.

Инвестиционната програма на "Ей И Ес" предвижда около 1 млрд.евро вложения в проекта ТЕЦ "Марица-Изток 1", съобщи изпълнителният директор на американската компания за България Питър Барет пред участниците в Строителния бизнес форум в Интерпред.

Изграждането на двата блока на ТЕЦ "Марица-Изток 1", с обща мощност 670 мегавата, ще струва 700 милиона евро. От тях 150 милиона евро са предвидени за договори с български подизпълнители.

Строителството на "Марица-Изток 1" ще започне през първото тримесечие на 2003 г. и ще продължи 36 месеца, каза вицепрезидентът на "Алстом Пауър" Йоаким Лишик. Базираната в Париж компания е основен изпълнител на строежа.

Очакваните годишни данъчни постъпления от ТЕЦ "Марица-Изток 1" са около 22,7 милиона евро. Американската компания е сключила договор за продажба на ток на НЕК за 15 години. Електроенергията ще се продава по около 4,4-4,5 цента. За същия срок е и договорът с мини "Марица-Изток", чиито запаси на лигнитни въглища, по оценка на американската фирма, са за около 50 години.

Според американската компания изграждането на ТЕЦ "Марица-Изток 1" ще могат да се заместят голяма част от съществуващите енергийни мощности в България, повечето от които са строени между 70-те и 80-те години.

При експлоатацията на ТЕЦ "Марица-Изток 1" ще бъдат ангажирани около 200 души. По време на най-активното строителство на централата ще се разкрият около 2600 работни места.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?