ЕК: България и Румъния технически са в Шенген

Технически България и Румъния са в Шенген също като останалите държави от ЕС, които изрично не са пожелали друго. Това заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Той направи това пояснение по повод влязлата от понеделник в действие система за контрол по външните граници на ЕС Евросур, от която България и Румъния са част и в която са представени групата шенгенски държави.

Черконе поясни, цитиран от БТА, че от чисто законова гледна точка България и Румъния са част от Шенген, с изключение на приложението на текстовете от междуправителственото споразумение, по чиято сила гражданите на двете държави биха могли да влизат в пространството, свободно от граничен контрол, без да бъдат подлагани на проверки.

Теоретично и от законова гледна точка двете държави са в Шенген, заяви Черконе, което предизвика реакция на недоумение сред кореспондентите в Брюксел. Всички държави в ЕС, от момента в който бъдат приети в Общността, биват възприемани като част от Шенген, поясни говорителят. За да бъдат приложени конкретните текстове за отпадането на граничните проверки, е необходимо единодушното решение на държавите в ЕС, засега то липсва, каза Черконе.

Попитан дали това е послание към предстоящото в края на седмицата заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, говорителят заяви, че това няма нищо общо. Да бъдем ясни - става дума за правни определения, а не за необходимото единодушно решение (за отпадането на граничните проверки за българи и румънци - бел. кор.), допълни Черконе.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?