ЕК дава 6 месеца на новия български кабинет

ЕК дава 6 месеца на новия български кабинет
В информация на сайта EuroActiv за визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел се посочва, че ЕК е дала на новото българско правителство шест месеца кредит на доверие.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу е заявил, че България може да разполага с 6.85 млрд. евро от структурните фондове, но способността на страната да ги усвоява "продължава да бъде проблем", какъвто е и недостигът на добре обучени хора.

Реалността е, че има слабости в процедурите за контрол и предотвратяване на конфликта на интереси, каза Барозу.

Това е ясен знак, че ако правилата се спазват, можем да решим проблемите заедно, заяви Барозу, като добави, че ЕК ще се опита да удължи срока за реализиране на програмата ИСПА.

Барозу заяви, че очаква новото българско правителство да демонстрира "нулева толерантност" към корупцията и организираната престъпност, които предизвикаха задействането на специални механизми на ЕС за контрол и верификация.

Той добави, че очаква да види значителен напредък през следващите шест месеца в 21 конкретни области, посочени от ЕК.

Не мога да не подчертая, колко важни са следващите 6 месеца за България. Става дума за огромен залог, за имиджа на България в Европа и да се докаже, че България може да осъществи обещанията си, заяви Барозу, цитиран от EuroActiv.

В петък, ден след завръщането си от Брюксел, премиерът Борисов заяви пред репортери: “Гледат ни под лупа“ и сега ни дадоха голям кредит на доверие, защото видяха, че "парите на ЕС се харчат правилно“.

Вече не сме в графата "най-корумпирани"

Срещнахме се с 12 еврокомисари, с петима ръководители на големи дирекции, с председателите на Европейския парламент и на Европейската комисия. Това беше действително един силен знак, че ако работим добре, българите ще получат достойно място в Европа, каза още Борисов. Дали се харесваме с президента, в случая няма значение, добави той.

"Всички българи трябва да са доволни, защото вече не сме слагани в графата най-корумпирана държава, най-безнадеждна, хора, чакащи само лоши новини“, обяви министър-председателят.

"Ние като българи няма да прахосаме или откраднем пари“, е декларирал Борисов в Брюксел.

Той обеща, че размразените 110 млн. евро по САПАРД, за което е бил уведомен в четвъртък с факс от Брюксел, ще бъдат "прозрачно“ харчени и цялата информация за проектите по програмата ще се качва в Интернет.

Борисов допълни, че е "удивен колко добре са подготвени там“ по отношение на случващото се в България. "Ако за другите държави знаят по нещо, цялата преса от България се превежда там и всички знаят всичко за нея“, обясни министър-председателят.

В отговор на въпрос за насрочения от президента консултативен съвет за усвояването на еврофондовете, Борисов каза, той и министрите са подготвили мерките, обсъдили са ги в Брюксел и ще ги представят на КСНС.

Лично президентът ми се обади, мисля, че беше на 28 август, за КСНС, който е в неговите правомощия, разговаряхме, мина на съгласуване, колегите са подготвили доклад за този съвет, каза премиерът. Съветът не е назначен сега, че да удължи конфликта, допълни Борисов.

ЕНП: Брюксел ще деблокира замразените фондове за България

Генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес-Истурис очаква замразените европейски фондове за България да бъдат деблокирани, тъй като високопоставени представители от съюза са признали усилията и мерките на Бойко Борисов за силна борба с корупцията и организираната престъпност, съобщи в петък пресслужбата на групата на ЕНП в ЕП.

Антонио Лопес-Истурис посочва "положителни резултати" от посещението на българския премиер в Брюксел. Партия ГЕРБ, чийто лидер е Борисов, е член на ЕНП.

Срещите на г-н Борисов в европейските институции, включително в ЕК и ОЛАФ ще сложат началото на нов етап на доверие и сътрудничество, които ще са много положителни за България, се казва още в съобщението. 

Споделяне

Още от Европа