ЕК: Изборът на еврокомисар трябва да е надпартиен

ЕК: Изборът на еврокомисар трябва да е надпартиен

Изборът на един еврокомисар трябва да бъде надпартиен и в услуга на общоевропейските интереси, каза в понеделник пред радио Дойче Веле Йоханес Лайтенберг, говорител на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Според него е нормално да има дебати за кандидатурите за този важен пост. В същото време не трябва да се забравя, че този еврокомисар ще бъде лицето на България в Европейския съюз, припомни Лайтенбергер.

В писмо до премиерите на България и Румъния председателят на ЕК Барозу обясни какви трябва да са критериите за избор на еврокомисар и какъв трябва да бъде духът на този избор - а именно кандидат, който напълно убеждава със своите качества и като личност, и като професионалист, и като европеец, обясни Лайтенберг.  

На въпрос дали ЕК може да повлияе по някакъв начин на крайния избор, Лайтенбергер обясни, че този процес е на взаимно сътрудничество. Страните членки правят предложение за кандидатите за еврокомисари, а председателят на ЕК решава какъв да бъде постът, който ще заема еврокомисарят, допълни той. Има също изслушване в Европарламента и консултации с кандидатите. Накрая Европейският съвет е този, който с квалифицирано мнозинство решава окончателното утвърждаване на един кандидат.

Очаква се след 20 октомври да бъдат определени ресорите на българския и румънския еврокомисар. Технологично са необходими около два месеца, за да бъдат изслушани в комисиите. Вече е насрочена датата за гласуване на българския и румънския еврокомисар в Европейския парламент - 4 януари.

ЕП отлага докладите за България и Румъния

Европейският парламент (ЕП) няма да разглежда тази седмица докладите за напредъка на България и Румъния, подготвени съответно от докладчиците Джефри ван Орден и Пиер Московиси. Комисията по външните работи в ЕП ще приеме двата доклада в края на ноември, след което те ще бъдат обсъдени и гласувани от всички депутати.

още

Поне до президентските избори у нас на 22 октомври, от средите на БСП няма да излиза никаква информация за спрягани имена за български еврокомисар. “Забраната” е била спусната от най-високото равнище в БСП, научи Mediapool в края на миналата седмица. Тя е била аргументирана с желанието партията да не дразни коалиционните партньори с публичното лансиране на имена за поста и да не се предизвикват спекулации.

Такива вече възникнаха, след като НДСВ официално предложи министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, а срещу това възрази вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. Кунева реагира остро срещу позиция на директора на правителствения европресцентър Георги Готев, който обясни защо министърът по европейските въпроси, която е член на НДСВ, не е подходяща за еврокомисар и такъв трябва да бъде излъчен от БСП, водещата партия в коалицията.

Това съвпадна с поредния слух от Брюксел, че на България ще бъде даден еврокомисарски пост по здравеопазването. Това пък предизвика медиен порой от предположения кой от лекарската гилдия може да заеме тази длъжност, като в наддаването се включиха и имена от ДПС.

Кандидатурата за еврокомисар трябва да бъде посочена от министър-председателя, но това ще стане след обсъждане в тристранната коалиция и след съгласуване с ЕК, съобщи по същото време правителствената пресслужба.

Засега всички лансирани в медиите номинации са на партийни фигури, начело с Меглена Кунева, която се ползва с подкрепа, изразявана в авторитетни външни медии, но не и със симпатиите на колегата си от БСП и ДПС. Другите спрягани имена са на посланиците от БСП Ирина Бокова и Меглена Плугчиева, на Антония Първанова от НДСВ и на Юнал Лютфи от ДПС.

Още от България