ЕК критикува Словакия за отказа й да участва в помощта за Гърция

Европейската комисия остро смъмри Словакия за измъкването ѝ от обещанието да даде 816 млн. евро заем на Гърция като част от спасителния пакет на еврозоната, съобщи в четвъртък електронното издание EUObserver.

В сряда словашкият парламент се отказа от финансовата подкрепа на страната, която е член на еврозоната, за стабилизиране на изпадналата в тежка финансова криза Гърция. Решението за подпомагане на Гърция бе взето от страните членки на еврогрупата през пролетта и бе подкрепено и от Словакия, която по това време имаше парламент и правителство, доминирани от левоцентристките сили. Изборите в страната смениха управлението и на власт дойдоха дясноцентристите.

"Това решение на еврогрупата беше решаващ акт в критичен момент, за да защитим стабилността на еврозоната като цяло, включително Словакия. Мога само да съжаля за това нарушение на солидарността в зоната и очаквам еврогрупата и Съветът на икономическите и финансови министри от Европейския съюз да обсъдят въпроса на на следващата им среща", заяви комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Той подчерта, че решението на Словакия не поставя под риск целия пакет от 110 млрд. евро за Гърция.

В сряда финансовият министър на Словакия Иван Миклош критикува в националния парламент несправедливостта по-бедни страни да помагат по-богатите да излязат от затрудненията си.

Споделяне

Още от Европа