ЕК може да наложи санкции заради неправомерна помощ към Русенската корабостроителница

ЕК може да наложи санкции заради неправомерна помощ към Русенската корабостроителница

Европейската комисия е започнала поредната наказателна процедура срещу България. Този път е заради неправомерна държавна помощ за "Русенска корабостроителница" АД. Това съобщи в петък премиерът Бойко Борисов.

Процедурата най-вероятно е заради стари дългове на дружеството към държавата от 19 млн. лева. Те са били натрупани преди приватизацията на корабостроителницата през 1999 г., а новите собственици - германското дружество "Русе шипярд" (Rousse Shipyard Beteiligungsgesellschaft GmbH) са се надявали да се издължат на вноски през годините.

Ръководството на корабостроителницата е отправило запитване миналата година към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), чийто предшественик е извършил приватизацията, дали дълговете могат да се разсрочат. От министерството са препратили въпроса към Европейската комисия, чието становище е било отрицателно. След като нищо не е последвало от страна на частните собственици, Брюксел е започнал наказателна процедура.

През 1999 г. години дъщерното дружество "Русе шипярд" на германската фирма "H+S Trading" купува 80% от капитала на бившата държавна фирма "Русенска корабостроителница" за 1.6 млн. долара и тя стана първото частно предприятие от този бранш. Сега делът на държавната собственост е 14%, а дребните акционери притежават около 5%.

Инвеститорите се задължават да вложат общо 14 млн. лева до 2005 г., както и да запазят броя на служителите на 1300.

В момента в корабостроителницата работят около 800 души, а заетите заедно с обслужващите фирми към предприятието са около 1200.

В средата на миналата година работниците на дружеството излязоха на протести, тъй като не бяха получавали заплати от месеци.

Споделяне

Още от Бизнес