ЕК наложи рекордна антимонополна глоба от 1.09 млрд. евро на "Интел"

ЕК наложи рекордна антимонополна глоба от 1.09 млрд. евро на "Интел"

Европейската комисия санкционира "Интел" (Intel Corp) с рекордните 1.06 млрд. евро за доминиращо положение на пазара и нареди на компанията да прекрати незаконните отстъпки и други практики, прилагани, за да смажат конкурентната AMD.

Като се има предвид, че "Интел" е навредила на милиони европейски потребители чрез умишлени действия за задържане на конкуренцията извън пазара над 5 години, размерът на глобата не бива да беди изненада, заяви на пресконференция в сряда еврокомисарят по конкуренцията Нели Круз.

ЕК заяви, че "Интел" са плащали на производители на компютри, за да отлагат или отменят плановете за пускане на продукти, които са с чип на AMD. Правени са незаконни, тайни плащания, така че производителите на компютри да ползват само или предимно чипове на "Интел". На големите търговци пък е плащано, за да държат на склад само компютри с чипове на компанията, предаде Ройтерс.

На "Интел" е наредено "да прекрати незабавно незаконните практики", ако те все още продължават.

"Интел" може и занапред да предлага отстъпки, но дотолкова, доколкото са легални, обяви ЕК.

Наложената антитръстова глоба е най-голямата, наложена на отделна компания, надвишаваща санкцията от 896 млн. евро, с които миналата година бе санкционирана френската фирма - производител на стъкло "Сент Гобен", а също и глобата от 497 млн. евро срещу "Майкрософт" през 2004 г. за злоупотреба с монополно положение.

Президентът и изпълнителен директор на "Интел" Пол Отелини заяви, че възнамерява да обжалва санкцията пред Европейския съд на първа инстанция.

"Смятаме, че решението е грешно и не отговаря на реалностите на високо конкурентния пазар на микропорцесори, се посочва в изявлението.

Пазарът реагира слабо на новината. Листваните на франкуртската борса акции на компанията нараснаха с 0.21 процента.

"(Решението на ЕК) не означава нищо стратегическо. Това е само финансова санкция, но не променя начина, по който "Интел" оперира днес", коментират анализатори.

ЕК е разследвала практики на "Интел", датиращи от 2002 г. и заяви, че продажбите в Европа съставляват 30 на сто от общия пазар на компанията на стойност 22 млн. евро.

ЕК заяви, че в срок от три месеца след обнародване на решението "Интел" трябва да плати глобата, която се равнява на 4.15 процента от оборота ѝ за 2008 г.

"Интел", чийто микропроцесори захранват осем от всеки 10 персонални компютри в света, приключи първото тримесечие с продажби за 7.1 млрд. долара.

Разследването на ЕК започна през 2001 г. след жалба на AMD, която е завела дело срещу "Интел" и в САЩ, която ще се гледа от съда през 2010 г.

ЕК напомни, че нейното разследване на "Интел" не е първо по рода си, като вече има произнесени решения срещу компанията в Япония и Корея.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?