ЕК обмисля да намали мощността на прахосмукачките

ЕК обмисля да намали мощността на прахосмукачките

Чистота в домовете ни е застрашена от европейските бюрократи, които искат да се намали драстично мощността на прахосмукачките, за да се пести енергия. ЕК предлага да се ограничи мощността на домашните прахосмукачки до степен, която според специалистите ще намали тяхната ефективност при изсмукването на праха и мръсотията, пише в понеделник британският вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Производителите казват, че подобна мярка може да намали също способността на прахосмукачките да премахват фините частици от въздуха, който връщат обратно в атмосферата, което потенциално може да даде странични ефекти за хора с алергии и астма.

Експерти на ЕС предлагат мощността на прахосмукачките да се върне на равнището от 60-те години на миналия век. "Дейли телеграф" посочва, че в момента най-популярните машини във Великобритания са с мощност 2.1 киловата. ЕС иска до 2014 г. максималната им мощност да бъде до 500 вата (0.5 киловата). Така според европейските чиновници ще бъде спестена достатъчно енергия за захранване на 2.3 милиона домакинства.

Предложените от Еврокомисията нови регулации, които трябва да бъдат одобрени от страните членки, призовават за развитието на нова технология, която да позволи да се увеличи ефективността на прахосмукачките. 

Преди година комисията наложи въвеждане на енергоспестяващи крушки, от които обаче консуматорите се оплакват, че светят по-слабо и са доста по-скъпи от традиционните.

ЕК предвижда енергоспестяващи мерки и за други домакински уреди като хладилници, фризери, телевизори и компютри до 2020 г., с които очаква да бъде намалена консумацията на електрическа енергия с 12.5 процента.  

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?