ЕК предлага вече да не се сменя часовото време

Идеята е да отпадне връщането на стрелките назад през октомври

ЕК предлага вече да не се сменя часовото време

Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета на ЕС да се сложи край на практиката да се местят часовниковите стрелки през пролетта и през есента, за да се осигури повече дневна светлина през зимата, съобщиха от Брюксел в петък.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че милиони "вярват, че в бъдеще лятното време ще е целогодишно и това ще се случи".

Промяната идва в резултат на проведена между 4 юли и 16 август 2018 г. на цялата територия на Европейския съюз анкета, в която 84 на сто от общо гласувалите 4.6 млн. европейци заявяват, че не желаят повече да се преместват стрелките на часовниците. 73 процента от участниците в допитването посочват, че досегашният им опит от практиката е отрицателен или много отрицателен и смяната на времето е причина за проблеми със здравето, за увеличения брой пътни произшествия или за липсата на икономия на енергия.

Резултатите от проучването бяха представени в петък от европейския комисар по транспорта Виолета Булц на колегиума на Комисията, който е провел и първата си дискусия за възможните следващи стъпки.

Най-активни в анкетата са били германците, следвани от австрийците, жителите на Люксембург, Финландия и Естония. Българите се нареждат в долната граница на участниците в допитването с дял от едва 0.18 на сто от всички включили се. Най-незаинтересовани са италианците и румънците с участие от само 0.04 процента, а на последно място са британците, които догодина трябва да излязат от Европейската общност.

"Посланието е много ясно: 84 % от тях (участниците в анкетата) не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение", посочва още Булц, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕП вече прие през февруари резолюция в посока промяната на разпоредбите за часовото време  а искания в тази посока имаше и от държавите членки, заинтересовани страни и граждани.

Смяната на времето датира в много от държавите членки на ЕС от времето на Първата и Втората световна война или от петролната криза през 1970-те години.

От 1980-те години насам Европейският съюз започна постепенно да приема законодателни актове, въз основа на които всички държави членки да се споразумеят да преминават едновременно от зимно към лятно часово време и обратно, и да бъдат премахнати националните графици.

От 1996 г. разпоредба на ЕК задължава всички европейци да преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Целта на това правило не е хармонизиране на режима на смяна на времето в ЕС, а да преодолее проблемите, особено в секторите на транспорта и логистиката, които възникват поради некоординирано прилагане на смяната на времето през годината, тъй като страните от ЕС имат три различни часови зони или стандартно време.

Сред мотивите за местенето на стрелките е било и спестяването на енергия заради допълнителния час светлина през зимата, но проучвания сочат, че е спорно доколко тази цел се постига наистина.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа