Докато Нигерия се кани да обяви край на епидемията

ЕК предупреди, че заразата от ебола ще се развива в Африка поне до 2015 г.

Снимка: ЕПА

Епидемията от ебола в Африка ще продължи да се развива поне до началото на следващата година, предупреди Европейската комисия, цитирана от БТА.

До края на годината има шанс само да се стабилизира развитието на епидемията, и това е оптималното развитие на ситуацията, според ръководителя на дирекцията на Европейската комисия по хуманитарната помощ Филип Моган. По думите му, за да се случи това, трябва да бъдат реализирани общо три мерки.

Първо, да се гарантира ефективната реакция на управляващите на засегнатите от епидемията страни. Второ, да се осигури значителна международна помощ за проблемните африкански държави. И трето, да се обясни на местното население, че трябва да вземат индивидуални мерки, включително да се обръщат бързо за медицинска помощ и да изолират болните.

Като цяло в момента трите условия се изпълняват доста успешно, отбелязва ЕК. От началото на годината ЕС е изпратил 150 милиона евро за борба с болестта. Държавите от общността са изпратили още 78 милиона евро на двустранен принцип.

Междувременно здравното министерство в Нигерия възнамерява да обяви край на епидемията от ебола в страната, става ясно от официално съобщение на ведомството.

Причината е, че всички, които са били под наблюдение, са изкарали задължителния 21-дневен период, наложен от Световната здравна организация. От потвърдените 20 случая на болестта в Нигерия 8 са починали. Останалите са изкарали карантината и са освободени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?