ЕК препоръча да заделим поне 1% от БВП за иновации, за да засилим икономиката си

България може да засили икономическия си потенциал като увеличи финансирането за наука и иновации до поне 1% от БВП до 2020 г., смята Европейската комисия, която отправи в четвъртък ключови препоръки за модернизиране на политиките в сферата на научните изследвания и иновациите в страната ни.

В момента държавата отделя около 0.2 на сто от брутния си вътрешен продукт за иновации и се разчита основно на европейските средства за извършване на научни проучвания и развойна дейност.

Според Брюксел обаче само чистото вдигане на средствата за иновации няма да доведе до търсения ефект, ако не се извършат структурни реформи в научно-иновационната система, за да се увеличат ефективността и качеството ѝ. Предложението на ЕК е да се създаде у нас професионална, независима и устойчива изследователска агенция и да се установи структуриран, задълбочен и постоянен диалог с българските научно-изследователски среди.

Трябва да се подобрят и да се приведат към международните стандарти процесите на оценяване и финансиране на проектни предложения в научно-изследователската област, препоръчват още от Брюксел. Становището на Еврокомисията е, че е необходимо финансирането да се концентрира в полза на изследователски институции и да се възнаграждават високите постижения.

Страната ни трябва да стимулира участието на български учени и изследователи в европейски програми и да положи усилия за задържане на младите таланти у нас и привличането им от чужбина, смятат от ЕК. Според Брюксел, България трябва да провокира отварянето на българската наука към бизнеса и ускоряване на схемите за подкрепа на публично-частното партньорство, а също така и да създаде условия за развитието на специфични регионални и местни екосистеми за наука и иновации, използвайки опита от "София Тех Парк".

Как са били изпълнени тези препоръки ще бъде проверено от Еврокомисията след три години.

Европейският комисар за научни изследвания, наука и иновации, Карлос Моедаш поздрави България за това, че и било първата държава членка, която по собствено желание използва възможностите на механизъм за подкрепа в областта на политиките по програмата за изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

"Подобно на други страни от Европейския съюз България прави преход към икономика, основана на знанието, чиито най-големи предимства са иновативните продукти и услуги. Научноизследователския сектор е ключов за този преход, но има нужда от важни реформи. Аз съм убеден, че тези реформи ще бъдат проведени успешно и ще доведат до икономически растеж и създаване на нови работни места в страната", посочва Моедаш

Международният панел за оценка на научно-иновационната система в България се състои от научни експерти и представители на държавни институции от Австрия, Полша, Португалия, Испания, Словения,  Германия , Ирландия, Норвегия, Холандия и Великобритания. Стъпките по реализирането на препоръките от извършената оценка на българската научно изследователска система се обсъждат в момента с българското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес