New Europe:

ЕК разследва “Софарма“ за монополно положение

Европейската комисия разследва българската фармацевтична компания “Софарма” за монополно положение на пазара на лекарства, съобщава изданието New Europe като се позовава на свои анонимни източници. До този момент няма независимо потвърждение нито от ЕК, нито от българските власти.

 

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че до момента нямат информация за подобна проверка на ЕК у нас. Практиката е когато се правят подобни проучвания ЕК да търси съдействие от националния антимонополен орган. При наличието на подобна проверка ЕК би трябвало да излезе с изявление по въпроса.


"Софарма", контролирана от Огнян Донев, който допреди една година беше член на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е успяла да си осигури доставките на повече от 70% от лекарствата за болниците и над 50% от предписаните лекарства - един изключително доходоносен бизнес, за който Донев заслужава поздравления, но тъй като България не е член на Африканския съюз, а на Европейския съюз, това трябва да бъде прекратено, защото е в нарушение на правото на ЕС", отбелязва изданието.

“Ние научихме, че Европейската комисия вече е в България, за да разследва случая на място и имаме уверението, че тя ще възстанови функциите на свободния пазар в тази страна“, пише в материала, подписан с псевдонима Kassandra.

В публикацията се посочва още, че “ключът“ към случая "Софарма" са две български личности – собственикът на компанията Огнян Донев и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, бивш високопоставен служител на “Софарма“ АД.

Изданието посочва, че Павлова е успяла да прокара закон, който “по чисто съвпадение, осигурява голяма полза за компанията, за които тя е преди е работила“. Става въпрос за прехвърлянето на търговете за лекарства от здравното министерство към болниците, след което, според изданието, в 80% от случаите, цените на лекарствата са станали по-високи.

Тези, които се интересуват да научат до какви допълнителни разходи е довело това за българския бюджет по време на рецесия, може да избере малък брой болнични директори на случаен принцип, да говори с тях и след това да направи обобщение за всички болници, засегнати от промяната.

Изданието припомня и скандала със спецификациите за покупка на оборудване от здравното министерство, които бяха написани на бланки на точно определена фирма, за което отговорна отново беше Павлова. Дава се и пример с унищожаването на ваксини за деца, които са в срок на годност, но се е наложило да бъдат бракувани заради бездействие от страна на министерството.

Това са въпроси, които ще бъдат анализирани , тъй като те не само нарушават правото на общността, но също така влияят върху общественото здраве, посочва изданието.

New Europe има и четири други публикации, свързани с дейността на "Софарма".

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че до момента нямат информация за подобна проверка на ЕК у нас. Практиката е когато се правят подобни проучвания ЕК да търси съдействие от националния антимонополен орган. При наличието на подобна проверка ЕК би трябвало да излезе с решение, в което да оповести резултатите от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?