ЕК ще "проследи" твърдения за политически натиск върху български върховен съдия

ЕК ще "проследи" твърдения за политически натиск върху български върховен съдия

Европейската комисия ще проследи твърденията за упражняван политически натиск върху неназован съдия от българския Върховен касационен съд. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в отговор на журналистически въпрос.

Еврокомисарят бе запитана дали е наясно с реч, която въпросният върховен съдия е произнесъл и в нея той е каза, че е подложен на политическа атака, а а семейството му – на тормоз, защото не изпълнява политически поръчки. Питането беше отправено в контекста за проблемите с независимостта на съдебната власт в Полша и в Румъния.

"Това е нещо ново, нямам официална позиция по въпроса. Случаят ще бъде проследен от Европейската комисия отблизо", каза Йоурова, цитирана от БНР.

Както научи Mediapool, въпросът е бил зададен от чуждестранен журналист. Не е ясно кой върховен съдия е визиран.

В края на месец май председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов произнесе реч, в която разказа за реакцията на управляващите срещу него заради скандала "ЦУМ-гейт".

"Поведението спрямо мен на всички отговорни фактори в държавата в казуса "ЦУМ-гейт", придружено с Пеевската пропаганда, бе много ясно послание към цялата магистратска общност: горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата за недосегаемостта на главния прокурор", обяви Панов, докато приемаше награда на името на покойния юрист и общественик Кристиан Таков.

Съпругата на Лозан Панов Бети Панова на свой ред написа публично писмо до Делян Пеевски заради тормоз на неговите медии срещу нея. В края на миналата година Панови бяха подложени и на данъчна проверка.

Споделяне

Още от България