ЕК ще следи да не се надуват цените на задграничните SMS-и

ЕК ще следи да не се надуват цените на задграничните SMS-и

На 29 юни Европейската комисия ще публикува в официалния вестник на Европейския съюз регламента си за роуминга, който ще влезе в сила във всичките 27 страни-членки от следващия ден и след което започва стриктен контрол върху операторите да не избиват принудително намалените цени на задграничните разговори с надуване на тарифите за SMS-те и преноса на данни  в чужбина. Това  съобщиха от представителството на ЕК в София в понеделник.

„Надяваме се, че това е последната прекалено висока такса за роуминг. С удоволствие отбелязвам, че някои оператори ще предлагат новата еуротарифа още от 1 юли 2007 г.“, казва комисарят по информационното общество и медиите Вивиан Рединг в разпространеното съобщение. „Въпреки това комисията ще продължава да следи цените, и по-специално роуминг цените за SMS и пренос на информация, за да гарантира, че потребителите няма да пострадат по друг начин, както и за да извърши проверка след три години с оглед оценка на необходимостта от регламент", допълва инициаторът на роуминг регламента.

"Реагирайте сега и намалете роуминг таксите за SMS и пренос на данни в кратки срокове или ще сме принудени да се намесим бързо ние“,предупреждава Рединг 

От това лято регламентът на ЕС ще позволи на потребителите да се възползват от ограничението, определящо максимална граница за направените  разговори от 0.49 евро без ДДС и за получените обаждания - 0.24 евро безДДС.

От операторите се очаква да се конкурират под този таван, посочиха от ЕК. През 2008 и 2009 г. пределните граници ще бъдат намалени още.

Мобилните оператори се задължават да предлагат общата тарифа най-късно от 30 юли 2007 г. Клиентите, които не разполагат с действащ роуминг пакет и реагират незабавно, ще се възползват от единната цена от 30 август 2007 г., за онези, което не реагират –тарифата автоматично ще се задейства от 30 септември.

Предвижда се и таван за цените на едро, които операторите плащат един на друг за роуминг, който ще започне да се прилага два месеца след днешната публикация. За следващите 12 месеца таванът за цената на едро е фиксиран на 0.30 евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?