ЕК: Споразуменията за партньорство за ограничаване на миграцията дават резултат

ЕК: Споразуменията за партньорство за ограничаване на миграцията дават резултат

Европейската комисия представи днес първия си доклад за изпълнението на споразуменията за партньорство с трети страни за по-ефективно управление на миграцията, съобщиха от нейната пресслужба.

Четири месеца след като ЕК предложи споразуменията по Европейския дневен ред за миграцията и те бяха одобрени от Европейския съвет през юни с призив за бързото им прилагане, новият подход на Европейския съюз за партньорство със страните на произход и транзит на мигранти започва да дава резултати.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви: "Европа трябва да направи повече, за да предотврати трагедията на хилядите имигранти и бежанци, които всяка година прекосяват Средиземно море, за да избягат от бедност, война и преследване. Това е духът на новия подход със споразумения за партньорство, който започнахме през юни - и днешният първи доклад за напредъка показва, че този нов подход работи в интерес както на ЕС, така и на страните партньори. Сега задачата е да засилим усилията си и да постигнем трайна промяна в начина, по който управляваме мобилността и миграцията с нашите партньори в Африка и съседните страни".

Споразуменията за партньорство са новаторски подход за задълбочаване на сътрудничеството със страните на произход, транзит и крайна дестинация на миграционните потоци. От юни под ръководството на Върховния представител Федерика Могерини, институциите и страните членки на ЕС заедно положиха значителни усилия, за да осигурят успеха на новия подход. Работата за намиране на бързи решения за непосредствения миграционен натиск, както и за дългосрочни инвестиции за справяне с първопричините за нередовната миграция, започна с пет приоритетни страни: Нигер, Нигерия, Сенегал, Мали и Етиопия.

Споделяне

Още от Европа