ЕК спря плащанията по оперативна програма за Румъния заради лош контрол

Европейската комисия изпрати на Румъния официално писмо, с което я уведомява, че прекъсва плащанията по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи румънската агенция Медиафакс, цитирана от БТА във вторник.

Говорителят на правителството Дан Сучу заяви, че министерството по европейските въпроси е получило писмото вчера.."Не е изненада, министър Орбан вече беше обявил това", заяви Сучу.

Министърът по европейските въпроси Леонард Орбан заяви миналата седмица, че има риск от спиране на една от програмите, финансирани с еврофондове, но не уточни коя.

Според румънския печат стойността на програмата е около 3,5 милиарда евро, а причините за блокирането ѝ са свързани с недостатъци в системата за мениджмънт и контрол, по-специално в процедурите за селекция на проектите.

Орбан заяви вчера, че не изключва да се появят и други "инциденти" от този тип, съобщава вестник "Гъндул".

Сучу заяви, че в периода 29 февруари-2 март делегация на ЕК ще анализира причините, поради които не са били приложени първоначалните препоръки. Резултатите от анализа ще бъдат изпратени в Брюксел, а румънското правителство се надява проблемът да бъде решен до края на март.

Правителственият представител увери, че бюджетът разполага с необходимите средства за продължаване на финансирането. По отношение на последиците за икономиката от спирането на тези фондове Сучу посочи, че ако прекъсването бъде приложено само до края на март, "ефектът ще бъде нулев".

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?