ЕК удря енергийните монополисти и апетитите на "Газпром" към Европа

ЕК удря енергийните монополисти и апетитите на "Газпром" към Европа

Европейската комисия обяви в сряда отдавна очакваните мерки, които да засилят натиска за отваряне на енергийния пазар на общността и засилване на конкуренцията, ограничавайки гигантите в отрасъла, и в същото време да ограничат възможността чужди компании да установят контрол върху ел.мрежата на ЕС, предадоха световните агенции.

Според Брюксел големите енергийни компании са длъжни да се разделят със своите мощности по производството и разпределението на енергия или да запазят собствеността върху тях, но да ги отдадат за управление на други оператори, които да гарантиран конкурентността.

"Ако една  компания притежава едновременно мрежата и произвежда и доставя енергия, то тя ще направи всичко възможно, за да не допусне до системата своите конкуренти", аргументира решението на ЕК нейният председател Жозе Мануел Барозу. Това пречи не само на конкуренцията, но и застрашава дългосрочната сигурност на доставките и създава трудности на новите енергийни източници да стигнат до пазара, допълни той.

За онези чуждестранни компании, които искат да придобият части от европейската енергийна мрежа, се поставят условия да не произвеждат и продават газ и ток.

"По този начин ако компании от трети страни искат да придобият значителен дял в европейската мрежа или даже да имат контрол върху нея, трябва да отговарят на онези изисквания, които са задължителни за европейските компании", се посочва в изявлението на Еврокомисията. Барозу също така отбеляза, че чуждите компании няма да имат право да контролират европейски енергийни мрежи без предварителни двустранни споразумения с ЕК.

Експертите смятат, че мерките по отношение на чуждите компании касаят на първо място Русия и газовия ѝ монополист "Газпром", който е един от основните доставчици на синьо гориво в Европа и с всички сили се опитва да навлезе на европейския пазар на продажбата и разпределението на енергия, коментира ББС..

"Няма никаква политизация и това не се прави срещу дадена страна или група страни", заяви обаче шефът на ЕК.

Според него справедливата конкуренция се отличава от протекционизма. "Ако ние искаме да обезпечим свободната конкуренция, сме длъжни да защитим вътрешния си пазар от неконкурентен подход от страна на чужди компании", допълни той. "Ние трябва да сме открити, но не и наивни", заяви Барозу.

Представители на Русия в същото време заявиха, че решението на ЕК не съответства на западните принципи на свободната икономика.

"Подобни ограничения противоречат на съществуващия в ЕС дух на свободен пазар и те са равносилни на държавна подкрепа на ниво ЕС, заяви пред журналисти Александър Шохин, председател на Руския съюз на производителите и предприемачите. Според него това ще навреди сериозно на руските компании, които искат да установят дългосрочни партньорски отношения с европейските потребители.

Председателят на Комитета по международните въпроси към Държавната дума Константин Косачов заяви, че Русия трябва да отговорни с "огледални" мерки и без паника на предложените от Евросъюза мерки за ограничение на достъпа на руски компании до енергоактиви в Европа.

В същата степен, в която ще се опитат да не ни пускат в някои отрасли на пазарната западноевропейска икономика, ние ще бъдем принудени да ограничим достъпа за чуждестранни партньори в съответните стратегически отрасли на руската икономика, каза той и уточни, че законопроект в този смисъл вече има в Държавната дума.

Мярката за разделянето на активите удря сериозно европейските енергийни гиганти като германската E.ON  и френските  "Газ дьо Франс" и "Електирисе дьо Франс", които ще бъдат принудени да поверят управлението на мрежите си независими оператори.

"Комисията носи отговорност за 500 млн. потребители в Европа и бих посъветвала шефовете на енергийни компании да разберат добре, че на първо място е техният клиент", заяви еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус..

Сред останалите мерки е създаването на обща енергийна мрежа на Европа. ЕС подчертава, че са необходими милиарди евро, за да се модернизира европейската енергийна мрежа, за да се свържат фрагментираните пазари и да се предотвратят спирания на тока или недостиг на газ. Брюксел призовава и за независима европейска енергийна агенция, която да контролира националните регулатори, като предлага те да имат повече правомощия, за да могат да издават задължителни постановления за енергийните компании и да налагат санкции, ако компаниите не изпълняват задълженията си.

Проектът на Брюксел трябва да бъде разгледан от 27-те страни-членки и от Европейския парламент. Индикативният срок, в който набелязаните мерки трябва да влязат сила, е краят на 2008 г., когато обаче ЕС ще е под председателството на Франция, чиито гиганти ще са от най-силно засегнатите компании

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?