ЕК: Виновните за отравянето на Юшченко да бъдат изправени на съд

Европейската комисия призова в понеделник да се потърси отговорност от виновните за отравянето на лидера на украинската опозиция Виктор Юшченко, предаде Франс прес. Виновните трябва да бъдат изправени на съд, ако се потвърди, че става дума за умишлено престъпно деяние.

Новините от Виена са много тревожни, каза Ема Удуин, говорител на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро Валднер, по повод на потвърждението за отравянето на Юшченко с диоксин.

Държавният департамент на САЩ призова настойчиво украинските власти да разследват случая.

В същото време стана ясно, руските здравни власти оспорват заключенията на западните си колеги за отравянето на Юшченко.

Юшченко убеден във вината на сегашните украински власти

Украинският опозиционен лидер Виктор Юшченко отново изрази убеждението си, че действащите власти стоят зад опитите за отравянето му с диоксин, но отказа да назове конкретни имена.

В понеделник Юшченко се върна в Киев от Австрия, където бе подложен на изследвания, които потвърдиха произхода на отравянето.

"Това е работа на властите. Трябва само малко време за разследване", заяви Юшченко малко след завръщането си от Виена. Той благодари на австрийските лекари, които му спасиха живота.

Лекарите му там заявиха в събота, че украинският опозиционер е бил отровен с диоксин. След съобщението генералната прокуратура на Украйна поднови разследването по подозрение в опит за убийство на Юшченко. Ако прокуратурата стриктно следва закона и действа както трябва, Украйна и целият свят много скоро ще научат кой е извършил отравянето, добави украинският политик.

Обнародваните от виенските медици сведения не са изчерпателни и не позволяват да се направи извод доколко опасно е отравянето и как ще се отрази на работоспособността на Юшченко, заяви в неделя пред Си Ен Ен професор Арнолд Шектър от Тексаския университет в Далас, един от най-големите специалисти по диоксините в САЩ.

Председателят на парламентарната комисия, разследваща обстоятелствата около отравянето на Юшченко заяви, че самият факт за отравянето не означава посегателство срещу живота му, съобщи ИТАР-ТАСС. Парламентарната комисия се интересува не толкова от вида на отровата, а от обстоятелствата, при които тя е попаднала в Юшченко, поясни той.

"По тази причина резултатите от токсикологичната експертиза, доказващи, че опозиционният кандидат за президент е бил отровен с диоксин, не са доказателство, че е бил извършен опит за премахването му", каза председателят на комисията Владимир Сивкович.

Над 1000 пъти по-висока концентрация на диоксин

Лекарят, който наблюдава лечението на Юшченко във Виена, каза в неделя, че диагнозата за отравяне с диоксин е достатъчно категорична, но че е нужна повече информация, преди медицинските власти да излязат с твърдо становище как е предизвикано отравянето.

Д-р Михаел Зимпфер заяви пред Си Ен Ен, че концентрацията на диоксин в тялото на Юшченко е "1000 пъти над нормалните равнища" и че допуска "намеса на трета страна".

Юшченко обвини сегашните власти в опит за отравяне още преди проведените през ноември избори за президент на страната, които съдът обяви за невалидни заради множеството допуснати измами.

Върховният съд насрочи повторение на втория тур на изборите на 26 декември, когато един срещу друг отново ще се изправят Юшченко и проруският кандидат Виктор Янукович, който е и премиер на страната.

50 - годишният опозиционен кандидат бе отведен във виенската клиника през септември, когато за пръв път почувства неразположение. Той възстанови кампанията по-късно същия месец, но със силно променен външен вид, тъй като лицето му е обсипано с белези.

"Чух различни разкази и легенди за това как е доставена отровата, къде е била произведена, която специална служба е използвана за доставянето ѝ в Украйна", каза Юшченко по-рано в понеделник.

"Не желая да коментирам цялата тази работа, защото е много деликатен въпрос. Не желая да хвърлям сянка върху никого, преди делото да стигне до съда", добави той.

Руските здравни власти отхвърлят твърденията за отравяне с диоксин

През септември лекарите не допускаха диокисдно отравяне и твърдяха, че белезите по лицето са следствие от розацея, обикновена кожна болест, каза д-р Зимпфер.

По-късно обаче, при появите на допълнителни проблеми, като болки в гърба, лекарите били принудени да извършат по- задълбочени изследвания. Д-р Зимпфер се обърнал за помощ към свои колеги в различни лаборатории в Европа, САЩ и Русия.

Макар че руските правителствени експерти никога не са отговорили на запитването за помощ, останалите са помогнали за съставянето на диагнозата.

Макар че рядко се използва като отрова, диоксинът може да бъде лесно доставен от всяка химическа лаборатория или да бъде произведен от химик. "Една капка стига", каза д-р Зимпфер.

Специалистите не са открили сериозни увреждания на вътрешните органи на украинския политик, но смятат, че ще са нужни поне две години, за да възвърне кожата му предишния си вид.

Руските здравни власти обаче поставиха под съмнение заключенията на западните експерти.

"Диоксинът не е отрова, който има незабавен ефект", каза Юри Остапенко в интервю за радио Ехото на Москва.

По думите му, не е възможно единия ден да поемеш отровата, а на другия да си отровен. За това са нужни години, десетки години, смята той.

Украински заместник - министър на здравеопазването също отхвърли версията за диоксидно отравяне, макар и по други съображения.

Английският токсиколог Джон Хенри изказа предположение, че против Юшченко е изпозван т.нар. "агент Ориндж" - вещество от диоксините, което е най-вредно за човека и което било използвано във Виетнам.

Според британския в. Обзървър било възможно Юшченко да е отровен с веществото Т- 2 ("жълт дъжд" - "yellow rain").

Според Гардиан това вещество е разработено от КГБ в отговор на появата на "агент Ориндж" и предизвиквало подобни симптоми.

Агенти на КГБ замесени в случая?

Сътрудникът на Юшченко Олег Рибачук заяви пред американската телевизия Ей Би Си, че към отношение към отравянето на опозиционния лидер имат "специалисти от Съветския съюз - някои от агентите на КГБ".

Така той отговори на въпроса има ли отношение руското правителство и президентът Путин нещо общо с опитите за отравяне на Юшченко.

Рибачук се въздържа да обвини и украинското правителство начело с Янукович и добави, че опозиционният лидер бил предупреден още през лятото от бивши агенти на украинските и руските спецслужби за подготвян заговор и евентуално отравяне.

Съгласно тези сведения, целта на заговора не била Юшченко да бъде убит, а да го направят инвалид, така че да не може да участва в изборната кампания.

Държавният департамент настоява за пълно разследване

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Жоан Мур каза, че Вашингтон е дълбоко притеснен от разкритията на лекарите за заболяването на Юшченко.

"Настояваме украинските власти да разследват случая. Надяваме се, че г-н Юшченко ще се възстанови. Очакваме свободни и честни избори на 26 декември, които да отразяват волята на украинския народ", се посочва в изявлението на Държавния департамент.

Юшченко: Украйна вече е "различна страна"

Фалшификацията на президентските избори в Украйна предизвика масови опозиционни протести и безпрецедентно разделение между Русия и Запада. Западните наблюдатели обявиха вота за недемократичен, а ЕС и САЩ не признаха изборните резултати. Русия, чийто президент директно подкрепи правителствения кандидат Янукович, обвини Запада, че се бърка във вътрешните работи на Украйна и подтиква "радикалната опозиция" към насилие.

В неделя Юшченко сравни масовите протести в Украйна срещу фалшификацията на изборите с падането на Берлинската стена или разпадането на Съветския съюз.

Лидерът на опозицията каза, че режимът, който е на власт в Украйна през последните 14 години, сега изживява последните си дни и че светът вижда една "различна страна".

"Мисля, че е уместно да сравня това с разпада на СССР или с падането на Берлинската стена", добави той.

Сега всяко кътче на света знае за Украйна, добави той.

Последните социологически проучвания дават на Юшченко преднина от 10 процентни пункта срещу Янукович.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?