Екоактивисти блокират британски градове с акции на неподчинение

Екоактивисти блокират британски градове с акции на неподчинение

Екоактивисти искат да блокират пет британски града в понеделник в опит да накарат правителството да предприеме мерки за предотвратяване на това, което наричат климатичен катаклизъм, предаде Ройтерс.

Протестното движение "Бунт срещу унищожението" блокира Лондон с 11-дневни демонстрации през април - най-голямата акция на гражданско неподчинение в съвременната история на Великобритания. Знакови оживени места в британската столица бяха блокирани, фасадата на сградата на компанията "Шел" стана обект на вандализъм, бяха спрени влакове, а сградата на банка "Голдман Сакс" беше атакувана.

"Тази извънредна мобилизация на обикновени граждани, принудени да действат пред заплахата от климатична катастрофа и екологичен колапс, поставя пред (британското) правителство искания да предприеме неотложни мерки, за да спре унищожаването на биоразнообразието и за намаляване на парникови газове до нулеви равнища до 2050 г", заявиха представители на движението.

Според тях ще бъдат организирани протести в Бристол, Кардиф, Глазгоу, Лийдс и Лондон. Във всеки от тези градове ще бъде изложена на показ голяма лодка с надпис "Действай сега!".

Местните власти в Бристъл казаха, че са затворили Бристълския мост заради протестите, а полицията в Южен Уелс съобщи, че пътните артерии в центъра на Кардиф са блокирани.
Пред Кралския съд в Централен Лондон активисти са разположили синя лодка и са блокирали улицата, седнали в йога пози.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?