Екоактивистка заля британски министър със зелена течност

Екоактивистка заля британски министър със зелена течност

Природозащитничка заля британския министър на бизнеса, предприятията и регулаторната реформа Питър Манделсън със зелена течност, съобщиха световните агенции в петък.

Екоактивистката Лейла Дийн от природозащитната организация "Плейн стюпид" (Plane Stupid ) издебна министъра на път към екологична конференция. Той слязъл от автомобила си, активистката го приближила и изпръскала лицето му с чаша, пълна със зелена течност.

29-годишната природозащитничка протестира срещу разширяването на лондонското летище Хийтроу, който предвижда изграждане на нова писта и нов терминал. По-късно тя съобщи, че течността, с която е заляла лорд Манделсън, е била от разбити яйца.

"Не съм сигурен какво точно искаше да каже тази жена, защото беше твърде заета да хвърля в лицето ми нещо, което приличаше на зелена супа или нещо подобно, така че не можа да ми каже срещу какво протестира. Но както виждате това не беше боя и успях да се почистя напълно", коментира след инцидента Манделсън.

Манделсън отиваше на конференция, чиято цел е подпомагане на развитието на нисковъглеродната промишленост.

Според Лейла Дийн реакцията ѝ е била последната възможност да спре правителството в плановете му за разширяването на летището, след като са се изчерпали демократичните възможности за това. Според нея Манделсън защитава интересите на бизнеса вместо тези на ''гражданите и планетата''.

''Демокрацията позволява хората да изкажат мнението си, а не да замерват с него'', каза в отговор Манделсън и добави, че планът за разширението на летище Хийтроу е бил приет от парламента, след внимателен анализ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?