Екоборд за строежа в Карадере предлагат държавата и инвеститорът

Акционерите щели да се афишират идната седмица, Станишев препоръча на брат си да съди всички, замесващи го в проекта

Екоборд за строежа в Карадере предлагат държавата и инвеститорът

Екологичните организации да организират борд, който да съблюдава дали инвеститорът в планираните строежи на хотели на плажа Карадере спазва българското законодателство, предложиха едновременно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и "Мадара Юръп" АД, която ще реализира проекта. Това стана в петък, след като предишната вечер около две хиляди души в София и стотици във Варна излязоха на протест срещу дадената от правителството подкрепа на офшорни компании да застроят един от последните девствени плажове на българското Черноморие.

Решението на кабинета идва независимо от това, че миналото лято самата БСП предложи плажът Карадере да стане част от нов национален природен парк "Българско Черноморие" заедно от още десетина девствени плажа, за което екоминистреството все още прави анализ. Територията, върху която смята да строи инвеститорът "Мадара Юръп", засяга и европейската екомрежа НАТУРА 2000. Затова през целия ден в четвъртък министерствата на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие не спряха да твърдят как при строежа ще се спазват всички изисквания на екологичното законодателство, като обяснителният режим продължи и в петък.

"В момента нищо не може да се случи на тази територия"

Стойнев заяви пред журналисти, че "що се касае до темата Карадере, става дума за инвеститорско намерение и в момента нищо не може да се случи на тази територия". "Тепърва ние ще извървим законодателството в екологичната му част и това трябва да е ясно. Някой заблуждава екоорганизациите в България, че едва ли не вече строителството е започнало, че едва ли не там вече има багери и от утре започват да се секат гори. Нищо подобно", каза министърът на икономиката и енергетиката.

От "Мадара Юръп" пък обявиха първо, че акционерите в проекта ще станат публични идната седмица, а после, че канят всички екологични организации да се включат в създаването на Зелен борд, който да следи осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Инвеститорът обещава още да кани всички заинтересувани на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността.

Сто млн. лева не са инвестиция, която трябва да се изпуска, но всеки инвеститор трябва да спазва българското законодателство, заяви от своя страна министърът на икономиката и енергетиката. Всяка инвестиция ще бъде подкрепена от министерството само когато се спазва законодателството на страната. Този, който не спазва законодателството, няма как да бъде подкрепен, декларира Стойнев.

Проектът бил променен

Заместничката му Анна Янева обясни, че проектът за застрояването на Карадере е на етап административна процедура съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Проектът, ако бъде одобрен, няма да бъде подкрепен финансово от държавата, нито ще се изгражда довеждаща инфраструктура, допълни тя. По думите ѝ инвеститорът е поискал само по-бързи административно обслужване в съкратени срокове, както е по закона за насърчаване на инвестициите. Друго искане е било създаване на междуведомствена работна група, която да подпомогне инвеститора при преминаване на процедурите.

Според Янева има спекулации относно сертифицирането на инвестицията. В момента проектът, който се сертифицира, е за 105 млн. лева за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. "Касае 22 имота, които са 247 декара и са собственост на инвеститора. В резултат на тази инвестиция ще бъдат създадени 500 нови работни места, а по време на осъществяването на проекта ще бъдат ангажирани 2000 работници”, каза заместник-министърът. Тя уточни, че първоначалният проект е бил за 315 млн. лева, 1000 самостоятелни жилищни единици, 3 хотелски комплекса, зони за обществено обслужване и плаваща пристанищна структура. Този проект е трябвало да се изпълнява върху 44 имота е на него е отказана сертификация, след което и е настъпила промяната, обясни Янева.

Стойнев допълни, че сегашното правителство е отхвърлило този проект, който е бил подкрепен от предишното и лично от министър Делян Добрев.

Престрелка между Стойнев и Добрев чия е вината

"Този проект, който ние отхвърляме - с хилядата къщи, с инфраструктура в морето през 2012 г. г-н Добрев изпраща писмо до инвеститорите и казва, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подкрепя инвестиционните намерения на компанията на територията на община Бяла. Не само, че го подкрепят, но те са готови да им дадат и гражданство и да ги подкрепят във всички процедури относно придобиването на българско гражданство", хвърли вината върху ГЕРБ Стойнев.

В отговор Делян Добрев заяви в Пловдив, че днес сме свидетели на една манипулация от страна на управляващите в опит да се прехвърли вината за собствените си неудачи на някой друг. Бившият министър на икономиката и енергетиката заяви, че в показаното от Стойнев писмо от инвеститора се вижда, че в него въобще не става въпрос за Карадере, а за община Бяла.

Писмото съдържа въпрос дали съгласно закона за насърчаване на инвестициите министерството би съдействало за издаване на гражданство на инвеститори, а моят отговор е бил, че ако са спазени всички условия на закона, ще съдейства, каза още Добрев. Той обясни, че при среща с инвеститора Скот Пъркинс никога не е ставало въпрос къде точно ще се прави инвестицията.

Нямал съм никаква представа за коя местност става въпрос, защото те самите явно все още не са били стигнали до този етап да вземат решение за инвестиция, допълни депутатът от ГЕРБ. Според негова информация инвестиционното намерение е внесено и разгледано в средата на 2014 г. по времето на това правителство.

Темата "Карадере" не е тема от управлението на ГЕРБ, допълни Добрев.

От "Мадара Юръп" пък заявиха, че проектът им не засяга заменени земи и че плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. "Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии", пише в съобщението на дружеството.

Акционерите в строежа ясни идната седмица

Фирмата инвеститор е представена основно от английски акционери, допълни Стойнев.

По-рано през деня Тим Чадуик, представител на инвеститорите в Карадере, обясни пред Нова телевизия, че собствениците на "Мадара Юръп" ще станат публично известни следващата седмица.

"Съгласно българското законодателство, когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите", заяви Тим Чадуик, председател на борда на директорите на "Мадара България пропърти фонд", компанията инвеститор, която иска да строи в Карадере.

Той съобщи още, че това са групи от международни инвеститори и поради факта, че те не са българи, е нормално да са офшорни компании, защото това значи "извън граници".

Според Търговския регистър 94.99% от "Мадара Юръп" са собственост на регистрираното в Малта дружество "Рейнбоу Малта Холдинг". На последното общо събрание то е представлявано от Яна Пламенова Сенкова от Русе.

Пет процента в "Мадара Юръп" са собственост на друга офшорка – "Рейнбоу Груп Сървисиз", която е била представлявана от Ангел Калев Донев на общото събрание, сочи справка в Търговския регистър.

Радослав Димитров Димитров е собственик на две акции за два лева, което е 0.004% от собствеността в "Мадара Юръп", показва още Търговският регистър.

Агент на ДС в дружеството-инвеститор

"По закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите и заради това Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор", обясни Тим Чадуик.

Людмил Гачев е банкер, като в момента е съветник на австрийската "Хипоинвестмънтбанк“. В периода 1993-1995 г. е бил член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, в която мажоритарен собственик сега е Цветан Василев. Работил е още за "Българската външнотърговска банка" - сега "УниКредит Булбанк", за "Хеброс Банк" и някогашната банка "Биохим", става ясно от негова автобиография, публикувана в интернет.

Според справка на комисията по досиетата Людмил Гачев е бил секретен сътрудник на ІV управление на ДС с псевдоним Михаил. Той е бил вербуван през 1987 г. и е продължил да работи за службите и след 10 ноември 1989 г.

Попитан къде се намира офисът на компанията инвеститор, Чадуик отговори, че в България имат доста мениджъри, които ще работят по проекта на място.

Старт на екооценката на проекта

"Започваме оценка за въздействие на околната среда, която отнема шест месеца. През това време нищо няма да се прави в Карадере. Имаме и протокол от "Натура 2000", каза още Тим Чадуик.

На въпрос с кой член на правителството осъществяват контакт, за да бъде одобрен този проект, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. "Контактуваме с много министри", каза Чадуик и допълни, че няма да споменава имена.

"Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект", каза той. По думите му първоначалният план е много по-голям, отколкото това, което ще е в действителност.

Тим Чадуик отрече да познава лидера на европейските и българските социалисти Сергей Станишев и съпругата му Моника. "Никога не съм се срещал с него", каза той.

От "Мадара Юръп" заявиха също, че братът на Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев от 2008 г. няма нищо общо като архитект с проекта. Архитектите, работещи за дружеството, ще бъдат официално представени при публичното обявяване на проекта, посочва се в съобщение на инвеститора.

Братът на Станишев ще съди депутати

Междувременно Сергей Станишев препоръча на брат си Георгий да съди всеки, който замесва името му с този проект. Това обяви Станишев в парламента, като по думите му неговият брат се е превърнал в "боксова круша".

Станишев първо декларира, че брат му няма нищо общо с проекта "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт", но журналист му припомни как лично той е съобщил, че арх. Георгий Станишев е участвал в проектирането. "Той е участвал в проектирането като наемен работник. Така че няма нищо общо с този проект", продължи да отстоява позицията си Станишев. След това изрази съмнения дали този проект е същият, като онзи от 2007 г., защото не бил виждал "по никакъв начин" решението на правителството.

Преди това депутатът от БСП Петър Курумбашев обяви пред бТВ, че Георгий Станишев възнамерява да съди депутатите, които са го обвинили, че е свързан със скандалния проект за застрояване на Карадере.

Курумбашев обясни, че вчера е провел разговор с арх. Станишев по повод изнесената информация за негови връзки с проекта Карадере. Депутатът обясни, че му е задал два въпроса - дали има връзка самият той или фирма, в която участва, с проекта Карадере и дали притежава земя в този район. Получил отрицателни отговори и на двата въпроса. "Колегите, отправили тези свои твърдения, опасявам се, ще трябва да ги докажат и в съда", заключи Курумбашев, който е в листата за евродепутати на БСП.

По думите му конфликтът със строенето по българското Черноморие трайно съществува и има две крайности - хора, които искат да застроят Черноморието, и други, които не искат то да се пипа повече и да остане в естествения си вид. "Очевидно и двете решения не са верни", коментира Курумбашев.

Според него проектът Карадере трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.

Споделяне

Още по темата

Още от България