Еколози предложиха да преместят щъркеловите яйца, бавещи строежа на “Хемус”

Еколози предложиха да преместят щъркеловите яйца, бавещи строежа на “Хемус”

Еколози предложиха да преместят щъркеловите яйца, които според премиера Бойко Борисов бавят строежа на автомагистрала “Хемус”. Коалицията “За да остане природа в България” има готовност да пренесат яйцата на двойката щъркели от магистралата до инкубатор в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. При успешно излюпване младите птици ще бъдат пуснати на свобода, става ясно от съобщение на коалицията.

Предложението е в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов, че пилци бавят строежа на част от новия участък от магистрала “Хемус” - от гара Яна до софийския околовръстен път. По време на инспекция на обекта в понеделник Борисов посочи горичката близо до трасето и обясни, че там гнездят щъркели, които чакат потомство, а шумът от строителството щял да им пречи. Той се заяде с еколозите, като каза, че явно те смятат, че шумът от съществуващия път им пречи и призова шофьорите да преминават по-тихо покрай горичката.

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) подчертават, че белият щъркел е вид, живеещ в населени места, близо до хората. Човешкото присъствие близо до гнездото му, както и строителни дейности не биха причинили безпокойство и изоставяне на яйца или малки. Това би се случило с други видове птици като орли, лешояди и пеликани например.

Все пак при необходимост яйцата могат да се преместят, пише в съобщението на коалицията.

Експертите по европейско законодателство от коалицията не смятат, че този случай може да е причина за наказателна процедура от Европейската комисия за нарушаване на Директивата за птиците. Течащите към момента наказателни процедури срещу България са за изграждане на ветрогенератори в района на Калиакра, които застрашават мигриращите популации на голям брой застрашени видове птици, както и за липсата на цялостна превантивна защита, довело до строителство основно на ветрогенератори и курорти в голям брой защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?