Екоминистерството е сезирало прокуратурата за екорекетьори

Ивелина Василева, сн. БГНЕС

Министерството на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за наличието на екорекетьори - хора, представящи се за защитници на природата, които непрекъснато блокират с действията си одобрени вече проекти. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в събота пред Дарик радио.

”Притеснително е, че голяма част от разрешителните актовете, които се издават за проекти и не нарушават екологичното законодателство, се обжалват от различни екоорганизации”, посочи тя.

”Нашето законодателство дава всички възможности за прозрачен процес, изразяване на мнения и позиции, включително обжалване на всички актове. Но това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права. В този смисъл съм притеснена от това, че голяма част то актовете, които се издават от компетентните органи, се обжалват.

Това в някои случаи забавя важни стратегически обекти”, каза Василева.

”Има междуведомствена комисия, която се състои от 18 члена - всеки един с равно право на глас, която има за задача да разглежда и изразява мнение по екологични оценки на планове и програми. Всички документи се публикуват, предмет са на обществено обсъждане, на изразяване на позиции и мнения, но решенията се взимат от компетентния орган", допълни тя.

Споделяне

Още от България