Екощетите в Керченския пролив оценени на 6.5 млрд. рубли

Екощетите в Керченския пролив оценени на 6.5 млрд. рубли

На 6.5 млрд. рубли са оценени щетите, нанесени на околната среда при потъването на няколко руски плавателни съда в Керченския пролив на Черно море преди десет дни, предаде Лента.ру в сряда.  Според прессъобщение, разпространено от  Министерството на природните ресурси, почти 6.1 млрд. рубли струват пораженията, нанесени при изтичането на над 3000 т мазут от танкера "Волгонефт -139". Други 45 г  горивно-смазочни материали са се излели от другите  кораби, в акваторията са попаднали и над 6 хил. т сяра.

Министърът на природните ресурси Юрий Трутнев възложи на Руската служба за надзор върху околната среда да се обърне със съдебни искове срещу корабособствениците за компенсации в полза на държавата заради нанесените екощети. Ще се настоява по бъдещите дела срещу корабните компании да бъдат привлечени и застрахователните им компании.

По-рано от Азовско-Черноморското териториално управление на Росриболов бе съобщено, че в резултат на корабокрушението при буря в Керченския пролив риболовният отрасъл ще загуби около 300 млрд. рубли. От разлива на нефтопродукти загинаха десетки хиляди риби, морски животни и птици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят