Екотаксите за електромобили и хибриди се намаляват

Екотаксите за електромобили и хибриди се намаляват

От следващата година се намаляват екотаксите за електромобили и за хибридни и нови  автомобили, а се увеличават за колите на възраст над 5 години, предвижда наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството. В нея е заложено още найлоновите торбички с дебелина до 50 микрона задължително да се продават за 55 ст. бройката. 

Продуктовите такси на електромобилите се намаляват с 30 процента, а на хибридните коли - с около 15 на сто, каза заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков пред журналисти в понеделник. При хибридните намалението е по-малко, тъй като използват бензинови двигатели, които замърсяват компонентите на околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше, както за останалите автомобили, обясни екминистърът Ивелина Василева. По думите ѝ с промените се дава допълнително намаление на техните екотакси, заради приноса им за опазването на околната среда.

С 5 процента ще намалее за новите автомобили екотаксата, плащана при покупката на моторно превозно средство за неговото разкомплектоване и рециклиране след излизането му от употреби. За колите на възраст под пет години таксата ще падне с 3 процента, а за колите над тази възраст ще има повишаване.

Ако досегашната такса за нови автомобили е 146 лева, става 138, а на тези до пет години - от 200 лв. на 194 лв., посочи Красимир Живков.

За покупката на автомобили между 5 и 10 години продуктовата такса ще се вдигне с 3 процента - от 253 лв. на 260 лв, За колите над 10 години увеличението е от 267 на 275 лева.

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира Живков.

От догодина също така търговските вериги, които в момента предлагат на клиентите си брандирани найлонови торбички на различни цени, според собствена преценка, вече задължително да ги продават по 55 ст.

Целта е максимално намаляване на употребата на найлонови торбички за пазаруване, които са един от най-големите замърсители на околната среда у нас.

По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лв. С промяната на тежестите за автомобилите размерът на постъпленията ще се запази, тъй като за едни ще има намаление, за други повишение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?