Екотаксите за електромобили и хибриди се намаляват

Екотаксите за електромобили и хибриди се намаляват

От следващата година се намаляват екотаксите за електромобили и за хибридни и нови  автомобили, а се увеличават за колите на възраст над 5 години, предвижда наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството. В нея е заложено още найлоновите торбички с дебелина до 50 микрона задължително да се продават за 55 ст. бройката. 

Продуктовите такси на електромобилите се намаляват с 30 процента, а на хибридните коли - с около 15 на сто, каза заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков пред журналисти в понеделник. При хибридните намалението е по-малко, тъй като използват бензинови двигатели, които замърсяват компонентите на околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше, както за останалите автомобили, обясни екминистърът Ивелина Василева. По думите ѝ с промените се дава допълнително намаление на техните екотакси, заради приноса им за опазването на околната среда.

С 5 процента ще намалее за новите автомобили екотаксата, плащана при покупката на моторно превозно средство за неговото разкомплектоване и рециклиране след излизането му от употреби. За колите на възраст под пет години таксата ще падне с 3 процента, а за колите над тази възраст ще има повишаване.

Ако досегашната такса за нови автомобили е 146 лева, става 138, а на тези до пет години - от 200 лв. на 194 лв., посочи Красимир Живков.

За покупката на автомобили между 5 и 10 години продуктовата такса ще се вдигне с 3 процента - от 253 лв. на 260 лв, За колите над 10 години увеличението е от 267 на 275 лева.

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира Живков.

От догодина също така търговските вериги, които в момента предлагат на клиентите си брандирани найлонови торбички на различни цени, според собствена преценка, вече задължително да ги продават по 55 ст.

Целта е максимално намаляване на употребата на найлонови торбички за пазаруване, които са един от най-големите замърсители на околната среда у нас.

По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лв. С промяната на тежестите за автомобилите размерът на постъпленията ще се запази, тъй като за едни ще има намаление, за други повишение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес