Експерти на ООН ще обучават български фирми за участие в хуманитарни операции в Ирак

Представители на Организацията на обединените нации (ООН) ще организират в България семинар за наши фирми, които искат да участват като доставчици в хуманитарните операции на ООН в Ирак, съобщи Министерството на икономиката.

Това е станало ясно след днешната среща на заместник-министъра на икономиката Милен Керемедчиев и съветника на министъра Марио Ал-Джебури с Кристиян Сондерс, директор на отдел "Снабдяване" към ООН. Двамата са на седемдневно работно посещение в САЩ. Те договарят условията за българските фирми, които ще кандидатстват в търговете за подизпълнители при следвоенното възстановяване на Ирак.

По време на разговорите са били обсъдени начините български фирми да участват в хуманитарните операции след края на войната в Ирак по линия на ООН. Организацията е проявила интерес към възможностите наши транспортни самолети и хеликоптери МИ-8 да участват в доставките на хуманитарни помощи в операциите на ООН.

До 15 май ще бъде възстановена и програмата на ООН "Петрол срещу храни",съобщават още от министерството. Днес двамата български представители са се срещнали с Фарид Зариф, директор на Иракската програма към ООН. По думите на Керемедчиев подписаните вече договори с български фирми по тази програма ще бъдат довършени и парите им ще бъдат изплатени.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: