Експерти отиват в Москва заради проблема на "България Ер" с руските полети

Експерти на българското транспортно министерство отиват в края на следващата седмица в Москва, за да се опитат да решат проблема с отказа на Русия да разреши полети на българския авиопревозвач "България Ер" до Новосибирск. Това съобщи в петък за Mediapool зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев.

Първият полет от Новосибирск за Бургас на авикомпанията трябваше да е на 10 юни, но руските авиационни власти отказаха да ѝ издадат разрешение, тъй като "тази компания не е официален превозвач по тази линия и не може да извършва полети по това направление".

Според съобщенията "България Ер" е поискала разрешение преди два месеца от руските транспортни власти за изпълнение на редовни и чартърни полети по линията Бургас (Варна) - Новосибирск, които да започнат от десети юни и да продължат до края на септември. Руските власти не са издали разрешението, защото в междуправителственото споразумение за авиационните връзки не фигурира тази дестинация да се изпълнява от български авиокомпании, а за тази година не е предвидено заседание на смесената икономическа комисия, която да обсъди проблема.

На 10 юни полетите на руски туристи от Новосибирск към Бургас, които е планирал да извърши "България Ер", са били поети от руската авиокомпания "Сибир", съобщиха руски информационни агенции. Според тях, като се позовават на транспортното министерство на федерацията, няма да има провал на почивката на няколко десетки хиляди туристи от този обширен район на Русия, защото превозът им ще бъде осъществен по график.

В петък руски информационни агенции съобщиха, че българското транспортно министерство обмисля да приложи реципрочна мярка и да спре полетите на "Сибир" до Бургас и Варна.

Зам.-министър Камен Кичев отрече пред Mediapool София да е поставяла ултиматум на Руската федералната агенция за въздушни полети да разреши полетите на "България Ер" по силата на подписано двустранно споразумение и да е заплашвала, че България ще предприеме ответни мерки и ще отнеме вече издадени разрешения за полети на руски авиопревозвачи до Варна и Бургас.

"Това би провалило лятната почивка на десетки хиляди руснаци. Всички, които имат туристически пакети, ще пристигнат в България, като в момента превозът им се извършва от руски авиокомпании", каза Кичев. "Ние обаче ще настояваме за реципрочност и да ни разрешат полети, така както ние на тях", допълни зам.-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес