Експлозия избухна в министерството на сигурността в Таджикистан

Експлозията в министерството на сигурността в Таджикистан, предизвикала пожар в сградата, се разследва като терористичен акт. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на представител на Главната военна прокуратура в Таджикистан.

Спецслужбите предполагат, че атентатът може да е организиран от радикални ислямистки организации, които искат да попречат на предстоящите парламентарни избори.

Взривът в центъра на Душанбе избухна в понеделник, в 10.30 ч. сутринта местно време. Един човек е загинал, поне 10 са ранени. Според агенция Интерфакс, пострадали са сътрудници от министерството, които са били вътре в сградата.

Според съобщенията, е взривен автомобил ГАЗ- 24, паркиран около сградата. Първоначалната версия на следствието беше за взрив на газов балон, но тя не се потвърди. Експертите са стигнали до извода, че експлодиралата кола е била снабдена с взривно устройство, чиято мощност е половин кг тротилов еквивалент.

Сред останките от взрива е открит номера на автомобила и е изяснено, че неговият собственик се нарича Нозим, макар фамилията му да не се съобщава. Той е живеел близо до министерството и е починал при експлозията.

Ройтерс съобщи, че няколко часа след взрива, в сградата на министерство на сигурността в Душанбе е избухнал пожар.

Кореспондентът на агенцията в Душанбе предаде преди това за стрелба и засилена охрана пред сградата.

Сградата се намира срещу външното министерство и на около 500 метра от президентството.

В Таджикистан на 27 февруари ще се проведат парламентарни избори. Преди предишните избори, през януари 2000 г., в столицата имаше два крупни атентата.

Споделяне

Още от Свят