Елена Поптодорова поиска по-пряк ангажимент на САЩ за енергийната диверсификация

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова връчи копия от акредитивните си писма на заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, съобщиха от посолството на България във Вашингтон.

По време на срещата между двамата българският дипломат е коментирал необходимостта от видимо, по-пряко ангажиране на САЩ с проекти за енергийна диверсификация.

Двамата са препотвърдили готовността на САЩ и България да търсят нови възможности и средства за задълбочаване на двустранния и многостранния диалог по въпроса с оглед гарантирането на сигурно енергийно бъдеще.

"Енергийната сигурност, диверсификацията на източниците и сигурността на енергийните доставки бяха разгледани от посланик Поптодорова и Джеймс Стайнберг в светлината на ключовото им геополитическо и икономическо значение не само в регионален, но и в глобален план", съобщиха от посолството.

Двамата са обсъдили ситуацията в Западните Балкани и ролята на България за интегрирането на страните от Югоизточна Европа в евроатлантическите структури. Зам.-държавният секретар Стайнберг е благодарил за конструктивната роля на страната ни както в отношенията ѝ със съседите, така и в Югоизточна Европа като цяло.

Българският посланик и зам.-държавният секретар са изразили надежда, че откритите въпроси в тази част на света, в това число и спорът за името между Гърция и Македония, ще намерят решение възможно най-скоро.

Събеседниците се обединиха също около становището на Международния съд в Хага от юли т.г., че едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г. не е било в нарушение на международното право.

"Необходимо е насърчаването на диалога и сътрудничеството с Белград с оглед присъединяването на Сърбия към ЕС", са коментирали Поптодорова и Стайнберг.

Обсъдена е била и необходимостта от предприемането на допълнителни мерки за реформа на съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Съвместната работа и постигнатото от България до момента в тази сфера получи висока оценка от Джеймс Стайнберг, според когото са налице много добри резултати.

"Поетапният адаптивен подход на САЩ за изграждането на противоракетна отбрана е бил дискутиран в контекста на предстоящата през ноември среща на върха на НАТО в Лисабон. Сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната и ПРО бяха разгледани в духа на основополагащия принцип на НАТО за неделимост на сигурността в Алианса. В този смисъл посланик Поптодорова изрази надежда, че на форума в Лисабон ще бъде постигнат консенсус по ПРО в съответствие с Новата стратегическа концепция на отбранителния съюз", съобщиха от посолството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?