Елиминират се малките строителни предприемачи в София

Елиминират се малките строителни предприемачи в София

Главният архитект на София Петър Диков директно обяви в отговор на въпрос на Mediapool намерението на Столична община да даде на крупни предприемачи освободените 630 хектара за строителство в пет апетитни района на града. Това стана по време на последното за този мандат заседание на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. Градските съветници безпроблемно приеха предложението на кметската администрация за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на София.

В него се предвижда създаването на десетина жилищни и индустриални зони. Сред тях са пет нови жилищни комплекса на територии, които в момента нямат канализация, а някои от тях вече страдат от презастрояване. Това трябва да се случи на площ от около 250 ха в района на с. Герман и  с. Лозен, върху 100 ха в района на  с. Бистрица, върху 160 ха в района на  с. Войняговци и с. Локорско, като и върху 40 ха край Банкя и на 80 хектара в района на с. Владая.    

В отговор на въпрос на Mediapool арх. Диков заяви, че тези зони са разписани като “далекоперспективни”, но в същото време добави, че строителството там може да започне още от 2008 година. Според него ползите са, че ако тръгнат строежите в тези райони, инвеститорите ще изпълнят задължението на общината да прави инфраструктура. Главният архитект обаче не уточни дали инвеститорите ще прокарат канал и за вече живеещите там, към които общината от доста време не си изпълнява задълженията.

В този контекст той направи изявление, че полза за СО “ще бъде елиминирането на малките инвестиционни проекти” в тези райони. Това щяло да се случи именно заради задължението да се строи инфраструктура. По думите му малките инвеститори сега “създават големи трудности”, но не уточни какви и защо.

В отговор на въпрос дали София няма да се задръсти съвсем от новите комплекси и при липсата на предвидени нови шосета, арх. Диков заяви, че проектирани пътища има достатъчно, но от 30-40 години насам те не се строят.  Според него сега вече имало дадени гаранции от страна на администрацията, че това ще стане.

Председателят на комисията по устройство не територията Борислав Бориславов (СДС) се изказа категорично против плановете за допълнително застрояване на южните райони на града в подножието на Витоша. Според него и в момента те са презастроени. Общинският съветник от БСП арх. Борислав Борисов също бе срещу плановете за застрояване на плодородни земеделски земи. Въпреки това общинарите приеха с 39 гласа “за”, 2 “против” и 12 “въздържали се” плановете на арх. Диков и Столична община.

Два месеца за 3500 хектара

След приемането на документа ще бъдат дадени два месеца за обсъждане на със столичани на приетите промени в устройствения план. Главният архитект Петър Диков заяви, че през този период може да се стигне до някои промени, ако хората изразят несъгласието си с предложенията.  След изтичането на срока, окончателният план за ОУП трябва да бъде отново утвърден от СОС, а след това “съгласуван” с Министерски съвет. Процедурата вероятно ще приключи до края на януари 2008 година.

Освен петте нови жилищни комплекси, по план общо 1350 ха променят предназначението си от земеделски земи в индустриални зони и места за разполагане на логистични центрове. Те ще са в началото на автомагистрала “Тракия” – 400 хектара, по бул. “Ботевградско шосе” и магистрала “Хемус” – 350 хектара; по бул. “Европа” – около 400 хектара и по северната дъга на Околовръстния път – около 200 хектара.

В четвъртък Диков с политически аргументи отказа да съобщи дали собствениците на комбината “Кремиковци” знаят за стартиралата процедура по промяна на близо 1000 хектара земя под съоръженията им. За жилищно строителство отива и “Северният индустриален район” зад Централна гара с площ 100 ха, производствени зона “Орион” и “Захарна фабрика” – 80 ха, зона “Средец” – 100 ха, зона “Хладилника” – 50 ха, и зона “Изгрев” – 20 ха.

Отново Софияленд

Въпреки крупните промени в града, общинските съветници предпочетоха да дискутират бъдещето на 7 дка от територията на бившия атракционен комплекс “Софияленд” (35 дка). Идеята е там да се прокара шосе, което да спести изграждането на пробива през “Южния парк”. “Според нас се ограничава инвазията към парка и върши перфектна работа”, заяви Диков.

В същото време той влезе в известно противоречие по отношение на отчуждителните процедури. От една страна Диков заяви, че общината ще отчужди “агресивно” тази територия за шосе, а след това заяви, че няма пари тя да стане паркова територия.

След това се впусна в обяснение, че 2/3 от зелените площи в града съществуват само като “боя” върху картата, а реално ги няма. Причината била същата - общината не била отчуждила нито един квадратен метър за бъдещи паркове.

В същото време обаче Диков каза, че в бюджета за 2008 година щяло да има пари за отчуждаване, но без да обясни защо малко преди това заяви, че няма “толкова много” пари за същата процедура.

Промяната на предназначението в ОУП на земята под “Софияленд” бе агресивно атакувана от арх. Борислав Бориславов. Според него това е кражба, която ще позволи застрояването на територия, която в момента е отредена за увеселителен парк. По думите му арх. Диков използва някои общински съветници, които няма да попаднат в следващия СОС, за да си прокара промените. Той обеща да предизвика референдум за бъдещето на “Софияленд”.

Споделяне

Още от България