Eлизабет Втора пристигна на официално посещение във Франция

Френският президент Жак Ширак посрещна на Шанз-Елизе британската кралица Елизабет Втора, която в понеделник пристигна на на тридневно официално посещение, отбелязващо 100 -годишнината от близките отношения между Франция и Великобритания.

Придружена от съпруга си принц Филип, кралицата бе посрещната с военни почести от Ширак и съпругата му в началото на прочутия френски булевард, близо до площад Конкорд. След това Елизабет Втора бе ескортирана от 150 конници на Републиканската гвардия до Триумфалната арка, където положи венец на гроба на Незнайния войн.

След официалната церемония Елизабет Втора разговаря в Елисейския дворец с президента Ширак, който тази вечер дава тържествена вечеря в нейна чест.

Визитата на британската кралица отбелязва 100 -годишнината от подписаното на 8 април 1904 г. в Лондон споразумение Entente cordiale (Сърдечно съгласие). С документа се уреждат дългогодишните спорове между Великобритания и Франция за колониалните им владения. Споразумението е сключено под формата на конвенции за Нюфаундланд и Западна Африка и две декларации - за Сиам и за Египет и Мароко.

Кралицата, която се преоблече във влака от Лондон до Париж, бе посрещната от френския транспортен министър преди да се отправи към Шанз-Елизе. Влакът бе специално декориран с националните знамена на двете държави.

Това е четвъртата визита на Елизабет Втора във Франция след предишните през 1957, 1972 и 1992 година.

Конвенцията, подписана преди 100 години, последвалите руско-английски споразумения от 1907 г. по спорните въпроси за Иран, Афганистан и Тибет довеждат до образуване на съюз от държави в противовес на Германия и на оглавявания от нея Троен съюз. От времето на подписването на Споразумението от 1904 г. започва да се оформя подреждането на основните сили преди наближаващата Първа световна война.

Би Би Си посочва, че отбелязването на 100 - годишнината от Entente cordiale става в момент, когато Франция и Великобритания се борят за изясняване на ролите си в световната политика.

Сред главните им различия са тези за единната европейска валута и Атлантическия съюз. Въпреки това обаче фактът, че споразумението Entente cordiale е удържало изпитанията на времето доказва още веднъж, че двете държави приемат различията си и остават в приятелски отношения.

Споделяне

Още от Свят