Емил Караниколов: Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира

Емил Караниколов и новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, сн. БГНЕС, архив

"Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира", каза министърът на икономиката Емил Караниколов в понеделник.

От думите му стана ясно, че се прави всички възможно за възстановяването на язовир "Студена", но основните очаквания за изход от водната криза в крайна сметка са насочени към природата.

"Трябва да направим всичко възможно язовир "Студена" да си възвърне силите. В момента в язовира има вода за около 33 дни преди да се навлезе в т.нар. мъртва зона.Трябва да се спре ползването на вода от язовира, за да може и да се почисти т.нар. гъба, земната маса на дъното на язовира. Разчитам на природата и вярвам, че тя ще напълни язовира. Проблем ще бъде ако има сериозно застудяване и наличният обем в язовир "Студена" замръзне. Това, което успяхме да направим с язовир "Студена” е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5.5 см. Очакваме обаче, че ще има застудяване, което води до това дебитът, който влиза в язовира да е по-малък", посочи Караниколов пред Нова телевизия.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?