Енергийната сигурност на ЕС е заплашена и от изкупването на петролни рафинерии от Русия

Енергийната сигурност на ЕС е заплашена и от изкупването на петролни рафинерии от Русия

Стратегията на Русия да изкупува петролни рафинерии в Европа може да компрометира енергийната сигурност на ЕС. Това се казва в проектодоклад, който ще бъде обсъждан от лидерите на Съюза през юни, предаде Ройтерс.

 

Секторът, свързан с преработката на петрол в Европа, бе отслабен заради съчетание от фактори – високи цени на нефта, намалено търсене и ниски норми на печалба, което накара много компании да продават рафинерии, които пък Русия изкупува.


Руската компания "Лукойл", например, притежава преработващи мощности в Италия, Холандия, Румъния, България, а "Газпром" също притежава рафинерии чрез нефтеното си подразделение "Газпром нефт".


В доклада, подготвен за срещата на върха на европейските лидери през юни, Европейската комисия се очаква да представи визията си за това как да подобри енергийната сигурност в отговор на украинската криза. През Украйна се транзитира близо половината от руския газов износ към ЕС. В доклада са посочени много проблеми, които трябва да бъдат внимателно проследени, сред които и разширяващата се руска собственост върху рафинериите в ЕС.

 

В съчетание със зависимостта от руски суров петрол и нарастващо влияние на руски играчи, преработващата индустрия е уязвима от политическа намеса, се казва в проекта на стратегията за енергийна сигурност ЕС.


ЕС разчита на руски доставки за 27% от природния газ и около една трета от петрола, които потребява, посочва ЕК.

 

Европа внася рафинирани продукти и от Съединените щати, които, по данни на Международната енергийна агенция изпреварват Русия като водещ доставчик на ЕС. Русия обаче си върна първото място по-рано тази година, когато американските рафинерии бяха в годишни ремонти.

 

ЕС вижда като най-голяма заплаха за газовите доставки ценовия спор между Киев и Москва, заради който руснаците предупредиха, че могат да спрат газа за Украйна, което би имало последващ ефект за Европа.

 

Непосредствена заплаха за петролните доставки няма, тъй като Русия не разполага с достатъчен капацитет да преработва петрола, който произвежда и затова разчита на европейските рафинерии, посочва ЕК.

 

В доклада са изложени всички аспекти на енергийната сигурност, включително рафинериите.

 

Очаква се ЕК да призове страните членки да направят оценка на своята уязвимост към евентуална криза с доставките. В дългосрочен план ЕК се стреми да повиши енергийната ефективност и използването на елекромобили, на алтернативни горива и биогорива.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?