Енергийните шефове се нагаждат към новата власт

Назначеното от сегашния кабинет ръководство на "Българския енергиен холдинг" даде да се разбере, че е готово да се съобрази с вижданията на новото правителство и да извърши доброволно необходимите промени.

Само седмица след изборите БЕХ незабавно приведе в дела препоръките на лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов за временно спиране на крупни енергийни сделки. Освен това бяха разкрити влошени финансови резултати и подозрения за злоупотреби в "Мини Марица Изток", което скоропостижно отнесе главите на назначените от досегашния кабинет директори.

Шефовете на БЕХ увериха в четвъртък, че няма нагласа за поголовни уволнения.

"В рамките на холдинга няма решения за уволнение, никой не е нарочен за махане, но ако проверката в НЕК и предстоящите в другите дружества от холдинга ревизии покажат злоупотреби, няма да се колебаем", заяви пред журналисти шефът на борда на директорите на БЕХ Борис Пеков.

"Ако се докаже лошо управление, всеки може да бъде отстранен, включително и ние като ръководство на холдинга, аз нямам проблем да си подам оставката", заяви той.

Пеков уточни, че проверките в дъщерните дружества били част от стратегията на директорския борд, назначен след конкурс през януари 2009 г., малко след самото създаване на мегахолдинга.

Случайност било, че първи бяха проверени и съответно санкционирани "Мини Марица Изток", чийто председател на борда до избирането ѝ за шеф на БЕХ беше Галина Тошева като зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Тя обясни, че и на по-ранен етап е искала от министъра на икономиката Петър Димитров да назначи ведомствена проверка в мините заради влошените финансови показатели, въпреки повишението на добива и вдигнатите цени. Тошева обаче не знаела дали такава проверка е назначена и какви са ѝ евентуално резултатите ѝ.

Вече като шеф на холдинга, тя и останалите от борда създали вътрешно финансово одитно звено, което сега извършва инспекциите.

От случайно проверени 32 договора на въгледобивното дружество за 10 млн. лв. са открити "предпоставки за злоупотреби", каза Пеков.

По-голямата мишена обаче е НЕК, която за първите шест месеца на т.г. рязко влоши финансовото си състояние. Проверяват се всички договори и плащания на компанията, изпълнението на инвестиционните ѝ програми, допълни той.

БЕХ не са задоволени от обясненията на НЕК, че загубите се дължат на спадналия износ на електроенергия и на това, че продават тока на електроразпределителните дружества под себестойност, защото такива цени им налага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Пеков се застрахова, че при "обективни причини" за отрицателните резултати на НЕК, уволнения в ръководството няма да има.

Той не пожела да каже кое ще е следващото дъщерно дружество, което ще бъде проверявано- АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Булгартрансгаз" или "Булгаргаз", което миналата година отчете 110 млн. лв. загуба, но също се оправда с ДКЕВР.

Пеков не отговори конкретно и на зададения му въпрос смята ли холдингът да проведе конкурси за мениджъри на дъщерните дружества, за да няма политически назначения със смяната на всяко правителство.

На част от ръководствата договорите изтичат, други се готвят евентуално за пенсия, тъй като категориите им на труд го позволяват. При това положение е възможно да се избере отново схемата на политически назначения, този път с хора на ГЕРБ, вместо да се сключат мениджърски договори.

Все пак Пеков призна, че бъдещето на дъщерните дружества предстои да бъде обсъждано в контекста на смененото държавно управление.

Борисов вече каза, че е успокоил Галина Тошева, че няма да разформирова холдинга и ѝ е дал картбланш да действа.

Тя коментира, че целите на борда на БЕХ остават затягането на финансовата дисциплина и на разходите, особено в условията на сегашната икономическа криза, както и превръщането на компанията в международен играч.

Намеренията са след две години, когато компанията вече се е доказала на пазара, участва и в международни проекти и е получила кредитен рейтинг, да се пуснат акции на международните борси. Възможно е до 50 на сто от капитала на холдинга да се листват на финансовите пазари.

Споделяне

Още от Бизнес