Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Енергийният борд ще е постоянно правителствено звено

Фирмени, браншови, синдикални, банкови и от Брюксел представители ще правят отрасъла работещ и прозрачен

3 коментара
Екатерина Захариева. Сн. БГНЕС

Лансираният от президента Росен Пленвнелиев и енергийни експерти Енергиен борд ще бъде структуриран с решение на Министерския съвет в сряда. Целта е неговият живот да не приключи с този на служебния кабинет, а той да стане постоянно правителствено звено, което да открива слабите места в енергетиката, да предлага административни и нормативни решения за тяхното отстраняване и да направа прозрачен отрасъла, който в момента е натрупал огромно обществено недоволство и недоверие от страна на инвеститорите.

Енергийният борд ще бъде оглавен от вицепремиера по икономическата политика, а зам.-председател ще е министърът на икономиката и енергетиката, предвижда проектопостановлението, внесено от вицепремиера и министър на регионалното развити е и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева за разглеждане

Ден по-рано тя обяви, че новият правителствен орган няма да дублира функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Шефът на регулатора ще е член на Енергийния борд, както и ресорните зам.-министри на енергетиката и на труда.

В звеното ще влязат по един представител и на държавните дружества "Български Енергиен Холдинг", НЕК и "Еелкторенергиен системен оператор", на двата американски ТЕЦ-а "Марица Изток" 1 и 3, доставчиците на ток ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", на Българската фотоволтаична асоциация, асоциациите на водните централи, на топлофикациите, на заводските централи, на търговците на ток, на индустриалните енергийни консуматори, на потребителите, както и Асоциацията на банките, които са кредитирали огромна част от възобновяемите източници у нас, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българската минно-геоложка камара, както и синдикалните организации на енергетиците към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Предвижда се възможност да се поканят за участие в борда и представители на Главна дирекция "Енергетика" в Европейска комисия, на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и на заинтересовани страни.

Предвижда се Енергийния борд да провежда редовни заседания най-малко веднъж месечно, а при обосновано предложение на председателя и на 1/3 от членовете да се събира и на извънредни заседания по определени проблеми.

Захариева мотивира създаването на Енергийния борд с натрупаните през годината ликвидни затруднения в енергийния сектор, свитото потребление на електроенергията и бума на възобновяемите източници. Тя се позовава и на изготвените миналата пролет от Световната банка и Европейската комисия по отделно анализи за състоянието на енергетиката ни по искане на предишното служебно правителство, в което тя отново бе икономически вицепремиер. Според докладите слабостите в електроенергетиката са заради малкия дял на свободния пазар у нас, доминиращите регулирани цени и модела на диспечиране, който не дава приоритет на изкупуването на тока от най-ефективните централи, а на квотен принцип. В системата има и свръхкапацитет на системата след спадналите заради кризата потребление и износ, припомня Захариева изводите на ЕК и СБ.

Тя акцентира и върху това, че повечето участници в енергийния сектор посочват като причина за своето лошо финансово състояние държавните регулации, които ги притискат да продават на по-ниски цени или изкуствено намаляват техният пазарен дял. Само в газовия сектор има позитивни очаквания за увеличаване на местния добив и развитието на преносната инфраструктура.

Особено тревожен е спадът на доверието в обществото и в инвеститорите към българския енергиен сектор. Липсата на достатъчна прозрачност и широки обществени обсъждания по важни енергийни въпроси налагат усещането за разминаване на договореностите с националния интерес, посочва вицепремиерът.

По думите ѝ създаването на Енергийния борд ще е крачка към преодоляване на затрудненията в българската енергетика и повишаване на прозрачността, конкуренцията и пазарната ефективност на отрасъла.

Съгласно проектопостановлението бъдещият правителствен орган ще трябва да направи анализ на състоянието на сектор "Енергетика” и да определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. Бордът също така трябва да предлага принципите и насоките за устойчиво управление на отрасъла, да обсъжда и предлага мерки за решаване на установените проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в енергетиката. Звеното също така ще трябва да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в сектор енергетика.

Предвид силната обществена чувствителност и необходимостта от специфична експертиза предлагаме в работата на Енергийния борд да бъдат включени представители на държавни и международни институции и други неправителствени организации.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valentin Dimitrov
  #3

  И да не забравите да включите видния червен експерт, др. Таско Е. !!!! Като пожизнен председател, разбира се....

 2. Стилиян
  #2

  Много ми е странно това че цените на ВЕИ са ужасни. Да не би някаква организация да определя колко ще свети Слънцето.

 3. Територия на Мики Маус
  #1

  Банкови?! А потербители? Било битови или промишлени? Не, те не трябва! В тиранията наречена Балгариа, потребителя има само едно "право"-да плаща, колкото монополистите му изискат! А гражданинът има смао едно право-да приема безропотно целия ценови и всякакъв диктат на частни , държавни и други монополи!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.