Правителствен съвет ще създава основата за интегрирана енергийна политика

Томислав Дончев и Бойко Борсиов. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет ще има Съвет по енергийна сигурност, който да координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда.

"Целта на създаването на въпросния съвет е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим интегрирана енергийна политика", заявява вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев, цитиран в публикуваната на сайта на кабинета стенограма. По думите му в съвета "ще са представени всички ведомства, които имат пряко или посредствено отношение към темата".

"Като допълнение в състава на съвета в зависимост от конкретните нужди могат да бъдат канени и представители на работодателски и синдикални организации или в зависимост от темата, която се обсъжда и предвид интензивния диалог, който имаме с представители на различни организации в момента свързани с цената на електроенергията съвета може да бъде използван като институционална платформа за част от преговорите, които текат в момента", посочва Дончев.

Не се посочват конкретните министерства, нито докога трябва да се сформира и заработи новият съвет, който донякъде напомня на създадения по времето на последното служебно правителство енергиен борд, който обаче се превърна в говорилня, от решенията му не последва нищо и дейността му бе прекратена с идването на ГЕРБ на власт.

"Надявам се след създаването и регулярната му работа да имаме всички гаранции, че позициите на правителството вътрешно и най-вече във външно-политически план ще бъдат координирани адекватно с всички ведомства, които имат отношение към темата", казва още вицепремиерът.

"В този ред на мисли" министър-председателят Бойко Борисов съобщава, че в петък в 10 часа правителството ще има среща със синдикатите и работодателите "и по енергийната тема".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес