Енергийният гигант "Статойл" се преименува на "Екуинор"

Енергийният гигант "Статойл" се преименува на "Екуинор"

Съветът на директорите на норвежкия енергиен гигант "Статойл" предлага на акционерите на компанията на тяхно заседание в четвъртък да се реши смяна на името на "Екуинор". Това става след 50 години съществуване на енергийния концерн, в който най-големият акционер е държавата.

Името "Екуинор" (Equinor) е формирано чрез комбинация на сричките "екуи", с които започват на английските думи за равен (equal), равенство (equality) и равновесие (equilibrium) и "нор", която отразява норвежкия произход на компанията", посочва компанията в съобщение на сайта си.

"Светът се променя, както и "Статойл". Най-голямата промяна на енергийните системи, която някога сме виждали, е в ход и целта ни е да сме начело на това развитие. Името "Екуинор" отразява протичащите промени и подчертава нашата стратегия за сигурност, високи ценности и ниски въглеродни емисии от последната година", посочва в съобщението председателят на борда на "Статойл" Йон Ерик Райнхардсен.

"За нас това е исторически ден. "Статойл" ни служи добре в тези почти 50 години, но гледайки напред към следващите 50 години, предвид световните енергийни промени и развитието ни като международна компания, естествена стана необходимостта да сменим името си. Името "Екуинор" обобщава нашето наследство и ценности, но и какво цели да бъдем в бъдеще. То изразява кое сме ние, откъде идваме и какви искаме да сме", допълва президентът и главен изпълнителен директор на компанията Елдар Сетре.

Предстои да се види дали новото име ще бъде одобрено от акционерите, но мажоритарният – норвежката държава, вече обяви, че ще гласува "за", така че действието е по-скоро формално.

Веднага след това компанията ще започне да се ребрандира..

Във видео, пуснато в социалните медии, "Статойл" представя промяната като начин да покаже решимостта си да развива инвестиции във възобновяема енергия, но реакциите на потребителите са смесени, посочва Ройтерс.

Екуинор звучи като принцеса на кон от "Игра на тронове", пише в Туитър потребител. Екуи (Equi) е единствено чисто, родителен падеж на думата кон на латински.

Други потребители пък одобряват решението. "Поздравления за промяната на името. Преходът към зелена енергия се случва все по-бързо. Норвегия трябва да бъде част от него. Успех", написа в Туитър министърът на културата Трине Шей Гранде.

Споделяне

Още от Бизнес