Енергийното министерство ще готви план срещу зимни аварии на тока

Снимка: БГНЕС (архив)

План срещу зимни аварии на тока ще разработва Министерството на енергетиката като целта е да се избегнат ситуации като тези през месец март 2015 г. когато силни снеговалежи доведоха до скъсване на електроразпределителни мрежи и падане на стълбове и така без електрозахранване останаха цели райони в Родопите.

Това стана ясно от съобщение на ведомството, в което се посочва, че то е започнало проверки за готовността за зимния сезон на мрежовите оператори – трите частни електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО).

От сряда до края на септември енергийното министерство ще провери програмите на четирите дружества за аварийно планиране и дейностите по материално-техническото осигуряване на зимната им подготовка.

"За минимизиране на риска за българските потребители, Министерството на енергетиката ще изготви анализ на риска за работа на компаниите в кризисна ситуация и план за действие за неговото ограничаване. Ще бъде подробно разписана програма за есенно-зимната подготовка. Комисията от експерти на енергийното министерство ще следят и за неизпълнени дейности по отношение на подмяна на рискови или амортизирани съоръжения", пише още в съобщението.

Не става ясно обаче какво се разбира под неизпълнена подмяна на рискови съоръжения, кой трябва да я е препоръчал или наредил и какво ще следва за мрежовите оператори от такава констатация. Не се разбира и дали ако се установят такива случаи, дружествата ще бъдат принуждавани да извършат смяната и ако да, как бъдещите предписания на ведомството за подмяна на съоръжения ще се отразят на разрешените от Комисията за енергийно и водно регулиране инвестиционни и ремонтни програми на четирите фирми. Тези суми са неразривна част от цените на тока за бита и редовно от години регулаторът орязва тези разходи, за да натисне поскъпването на електроенергията.

От Министерството на икономиката обаче допълват, че след края на проверката ЕСО ще разработи анализ на риска за регионите с повишени товари, както и предложения за недопускане на аварии.

Споделяне

Още от Бизнес