"Енерго-Про" предупреди за повече аварии догодина заради орязаните й разходи

"Енерго-Про" предупреди за повече аварии догодина заради орязаните й разходи

С намаляването на цената на тока през август електроразпределителните дружества в България останаха без средства за инвестиции и орязаните разходи на "Енерго-Про" ще доведат до повече и по-продължителни аварии и липса на електрозахранване. Това предупреди в четвъртък във Варна Стефан Абаджиев, управител на доставчика на електроенергия в Североизточна България.

 

Абаджиев посочи, че състоянието на електроразпределителната мрежа в обслужвания от компанията регион е в по-лошо състояние от тази на останалите оператори, но рехабилитацията и модернизацията ѝ са почти невъзможни, заради орязаните разходи на дружеството, за да се свалят тарифите му.

 

Тази зима "Енерго-Про" ще има възможност да овладява авариите, но през 2014 г. проблемът ще се задълбочи и прекъсванията на захранването ще бъдат по-чести и по-продължителни, каза Абаджиев.

 

Компанията е притеснена и от това, че управляващите предлагат поправки в енергийния закон в полза на потребителите, които обаче не са обсъдени с електроразпределителните предприятия, които ще са финансово натоварени, тъй като ще трябва да правят сериозни инвестиции, за да изпълнят новите законови изисквания.

 

От "Енерго-Про" настояват за провеждането на широко обществено обсъждане на подготвяните промени в закона за енергетиката, тъй като ако те станат факт в сегашния си вид, разходите на дружеството ще нараснат с 50-70 млн. лв. годишно за допълнителни дейности, а инвестиционните вложения трябва да надхвърлят 300 млн. лв. Абаджиев заяви, че преди гласуването на законовите поправки трябва да се обясни на всички българи за каква тежест става дума и дали ще се стигне до повишаване цените на тока.

 

Той обясни още, че доставчикът е оптимизирал максимално разходите си, а персоналът му е на минимум.

 

Според Абаджиев през тази зима протестиращи няма да хвърлят камъни по офисите на компанията, тъй като са проведени серия срещи и хората вече били наясно, че не тя е виновна за високите сметки.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?