Енрико Лета - детето-чудо на италианската политика

Енрико Лета

Християндемократ от левицата и умерен еврофил - 46-годишният Енрико Лета, чието ново правителство положи клетва вчера, има дълъг опит в политическия живот, в който се е потопил още на младини.

Лета се слави като предпазлив човек. "Той е прекалено млад според италианските стандарти", пошегува се 88-годишният президент на Италия Джорджо Наполитано, когато обяви избора си за министър-председател в сряда вечерта.

В момент, в който гражданите на Италия искат обновяване на висшите сфери на властта, възрастта на Лета без съмнение изигра решаваща роля в избора на президента. След като положи клетва в неделя Лета стана един от най-младите премиери в ЕС.

Роден в Пиза, в областта Тоскана, на 20 август 1966 г., Лета е завършил политически науки и международно право в Университета на Пиза. Прекарва голяма част от детството си със своето семейство в Страсбург, Източна Франция.

Лета е председател на младежкото движение на християндемократите от 1991 г. до 1995 г. Той става министър по европейските въпроси през 1998 г. На поста е номиниран от бившия премиер Масимо Д'Алема, който година по-късно го назначава за министър на промишлеността.

През 2004 г. Лета е депутат в Европейския парламент от левоцентристката коалиция "Маслиново дърво". После е назначен за секретар на министерския съвет от бившия премиер Романо Проди.

По ирония на съдбата на този пост Енрико Лета заменя чичо си Джани Лета, доверен човек и най-влиятелен съветник на Силвио Берлускони, който точно тогава е изгонен от властта.

Енрико Лета е автор на няколко книги, сред които "Да построим катедрала или защо Италия трябва отново да започне да мисли мащабно".

Лета е консервативен в морален план, много е предпазлив, когато става дума за реформи, като например тази на законите за абортите. Той е умерен католик.

В икономически план Лета също е умерен, защитава например либерализацията на услугите. Подобно на неговата партия, и Лета безрезервно подкрепи техническото правителство на Марио Монти, който наложи на Италия оздравителни мерки на икономии.

През 2007 г. Лета не успява да оглави Демократическата партия. Той става неин заместник-секретар през 2009 г. Днес де факто е на първа линия в партията след обявената оставка на главния секретар Пиер Луиджи Берсани, който не успя да сплоти партийните редици по време на президентския вот.

Новият премиер никога не е спестявал критиките си към Кавалера (Силвио Берлускони), когато той беше на власт. Въпреки това неговата роднинска връзка с Джани Лета може да бъде мост между централите на Демократическата партия и Народ на свободата. Тези две партии, осъдени сега на разбирателство, години наред се обиждаха взаимно, тъй като личността на Берлускони пораждаше бурни страсти.

В интервю от 2007 г. Енрико Лета се определи като "постидеологичен" политик. "Моето поколение не е преживяло определени илюзии, което му позволява да избегне периода на разочарованието".

Примери за подражание за Лета са полският синдикалист и противник на комунизма Лех Валенса и иконата на южноафриканския апартейд Нелсън Мандела.

Енрико Лета уверява, че неговата първа публична реч, която той произнася на митинг, докато все още е студент, е била посветена на критики срещу съветското нахлуване в Афганистан.

Енрико Лета е женен два пъти и е баща на три деца. Той е фен на "Дайър стрейтс" и живее в елегантния квартал Тестачо в Рим. Неотдавна призна, че иска да бъде като Дилън Дог, прочутия герой от италианските анимации, който е "интелигентен и ухажван от жените".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа