ЕП отлага докладите за България и Румъния

Европейският парламент (ЕП) няма да разглежда тази седмица докладите за напредъка на България и Румъния, подготвени съответно от докладчиците Джефри ван Орден и Пиер Московиси. Комисията по външните работи в ЕП ще приеме двата доклада в края на ноември, след което те ще бъдат обсъдени и гласувани от всички депутати.

Зад отлагането не се крие абсолютно нищо, което да тревожи България, увериха източници от ЕП. Според тях е било преценено, че ще е изминало твърде малко време от препоръката на Европейската комисия, направена на 26 септември, и обсъждането на темата утре и вдругиден в Брюксел, както бе предварително планирано. За толкова кратък срок между двете събития не може да се добави нищо ново към вече казаното, заяви един от източниците, цитиран от БТА.

Датата за обсъждане и гласуване на препоръката на Еврокомисията за приемането на България и Румъния от Европарламента още не уточнена. Това ще стане или в края на ноември, или в началото на декември, заяви един от източниците.    

Направената на 26 септември препоръка на ЕК бе топло приветствана от най-големите политически групи в Европейския парламент още в Страсбург. При това положение не могат да се очакват изненади при предстоящото гласуването в Брюксел.

Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?