ЕП предлага реформа в корпоративното данъчно облагане

ЕП предлага реформа в корпоративното данъчно облагане

Мерки за по-справедливо корпоративно данъчно облагане в Европа, за избягване на възможностите за укриване на данъци от мултинационалните компании и за въвеждане на повече прозрачност и отчетност на данъчните сделки в страните от Евросъюза, предложи Европейският парламент в одобрена в сряда резолюция. Тя е била приета с 508 гласа "за“, 108 "против“ и 85 "въздържал се“, съобщиха от ЕП.

Евродепутатите искат мултинационалните компании да дават отделни финансови отчети за всяка страна, тъй като следва да плащат данъците си там, където е създадена стойността. Според представителите на ЕП, днешната данъчна конкуренция е вредна, тъй като води до агресивно данъчно планиране и укриване на данъци без никаква договорена рамка. В допълнение към загубата на постъпления в хазната, също така не е честно големите фирми да не плащат почти никакви данъци върху приходите си, докато малките и средни предприятия, както и гражданите, плащат в пълен размер, посочват от Европарламента в съобщение до медиите.

Според евродепутатите, има нужда и от общо разбирателство относно това какво е разрешено по отношение на данъчните споразумения и предварителните споразумения за ценообразуване при трансфери (как се оценяват трансакции в рамките на една и съща компания). Най-добрият начин за постигане на това е чрез слагане на край на преференциалните режими, несъответствията между националните данъчни системи, както и въвеждането на обща европейска консолидирана данъчна основа (CCCTB). Това би елиминирало повечето от факторите, които водят до подкопаването на данъчната база на страните от ЕС, смятат в Брюксел.

Страните членки систематично да споделят своите данъчни споразумения и друга данъчна информация, която има влияние върху другите държави от ЕС, настояват още представителите на Европарламента. Според тях така Европейската комисия ще може да изпълнява пълноценно своята роля на антимонополен орган.

Текстът на резолюцията предвижда вътрешните информатори, чиито разкрития са от обществен интерес, да получават по-добра защита. За пример се дава случаят с разкритията "Люкслийкс“, че докато сегашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е бил премиер на Люксембург херцогството е сключило с десетки международни компании споразучения за плащане на по-ниски данъци. Това стана достояние на обществото благодарение на журналистически разследвания, направени на основата на информация, предоставена от бившия служител на "ПрайсУотърХоусКупър" Антоан Делтур, който в момента е подсъдим в Люксембург.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?