ЕП прие въвеждането на архив с данните на пътниците с въздушни превози

ЕП прие въвеждането на архив с данните на пътниците с въздушни превози

Европейският парламент одобри директивата, с която се въвежда архив за данните на пътниците с въздушни превози, предаде БТА от Страсбург.

Тази директива ще даде възможност за запазване на данните в срок от пет години, освен ако информацията не е от полза за разследване на тежки престъпления и случаи на тероризъм. За да бъде окончателно утвърдено, решението трябва да бъде подкрепено и от Съвета на ЕС, което в случая се възприема като формалност.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, архивирането на данните ще даде тласък в борбата с тероризма в Европа, като ще улесни и сътрудничеството между службите по сигурността. След като бъде окончателно утвърдена, директивата ще бъде въведена в действие в срок до две години заради необходимите промени в националното законодателство на държавите от ЕС.

Приемането на документа бе отлагано от 2011 г. насам заради опасения за сигурността на обработваните лични данни. Атентатите във Франция и Белгия дадоха нов тласък за въвеждането на директивата.

Занапред авиокомпаниите и туристическите агенции ще пазят имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Директивата съдържа изрична забрана за обработката на лични данни, разкриващи расата или етническата принадлежност, политическите и религиозните нагласи, философските убеждения, принадлежността към синдикат, здравословното състояние, половия живот или сексуалната ориентация на съответния пътник.

 

Текстът беше приет от ЕП с 461 гласа "за", 179 "против" и деветима въздържали се.

Споделяне

Още от Европа