Епидемичната обстановка се удължава до 31 юли

Епидемичната обстановка се удължава до 31 юли

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли, реши правителството в сряда. Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване на въздействието на Covid-19 върху общественото здраве и здравната система, като се вземе предвид реалният риск от разпространение на различни варианти на SARS-CoV-2 у нас с висока заразност при постигнат към момента несъществен имунизационен обхват, се казва в мотивите към решението.

По-рано здравният министър обясни, че освен чисто здравните аспекти при решението за удължаване на епидемичната обстановка ще се съобрази и необходимостта от продължаване на социалните плащания, които са законово обвързани с нея. Става въпрос за парите за рабата на първа линия и подкрепата за хората и бизнеса.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последния отчетен 14-дневен период (26.04-09.05.2021 г.) заболеваемостта от Covid-19 в държавите от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е средно 277.27 на 100 хил. население, а в 11 държави надхвърля средната за ЕС. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е 5.56 на 100 хил. население, като в 11 от държавите надхвърля средната за ЕС.

Въпреки наблюдавания спад на заболеваемостта от коронавирус в страната, разпространението на коронавирусната инфекция засяга всички области. Случаи се диагностицират при лица от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В световен план към 09 май България се нарежда на 11-то място по 14-дневна смъртност.

Постигнатият ваксинационен обхват на територията на ЕС е 14.1% с пълна ваксинационна схема и 35.5% с една доза ваксина. Към 15 май в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с пълна схема са обхванати 6.3% от населението на страната, а с една доза – 11.7%. Увеличаването на броя на ваксинирани ще спомогне за намаляване на всеобщата възприемчивост и прекъсване на епидемичното разпространение на заболяването.

Необходимо е да се продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, което ще спомогне за намаляване на вероятността за разпространение на новите варианти у нас, се казва още в мотивите.

Споделяне

Още от Коронавирус