Епидемията от ебола може да предизвика тежка продоволствена криза в Африка

Глобалната система за предотвратяване на глада предрича голяма продоволствена криза, ако епидемията от ебола продължи да се разраства през идните месеци. ООН все още не успяла да достигне до 750 хиляди хора, нуждаещи се от храна в Западна Африка, където цените растат главоломно, а стопанствата са изоставяни поради страха от заразата, предаде Асошиейтед прес.

По случай Световния ден на прехраната, който се отбелязва в четвъртък, агенции на ООН и неправителствени организации положиха сериозни усилия да предотвратят масов глад. "Светът се мобилизира и ние трябва да достигнем до най-малките села в най-затънтените райони. Данните сочат, че нещата ще се влошат, преди да започнат да се подобряват. Докъде ще стигне влошаването зависи от всички нас", каза Денис Браун, регионален директор за Западна Африка на Световната програма на ООН по прехраната (СПП).

Според СПП 1,3 млн. души в най-тежко засегнатите от епидемията райони на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея очакват спешно хранителна помощ и трябва да се достигне до тях. До момента СПП е доставила храна на 534 хил. души и очаква още този месец да достигне до 700 хиляди. СПП доставя храна на пациенти в центровете за лечение на ебола, на оцелели от вируса, които вече са освободени от центровете, и на общини, поставени под карантина или сред които е отбелязано масово разпространение на заразата, включително на семействата на заразените.

СПП се занимава и с логистика и осъществява хуманитарни полети между трите най-тежко засегнати страни и съседните летища в Дакар (Сенегал) и Акра (Гана), за да могат хуманитарните работници по-бързо да достигат необходимите места.

Канайо Нванзе - президент на Международния фонд на ООН за селскостопанско развитие, съобщи в понеделник, че до 40 процента от фермите в най-засегнатите райони на Сиера Леоне са били изоставени и вече има недостиг на храни в Сенегал и други страни от Западна Африка, защото регионалните търговски връзки са нарушени.

Същевременно рязко растат цените на хранителните продукти, има и недостиг на работна ръка поради ограниченията върху движението на хора. Това принуждава фермерите да изоставят нивите и реколтата си и да търсят убежище в места, смятани за по-слабо изложени на опасност от вируса на ебола, каза Андрея Тамбурини, шеф на неправителствената организация "Действие срещу глада", цитиран от АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят