Ердоган обвини Макрон в колониализъм: Прави представления в Ливан

Ердоган и Макрон

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес френския държавен глава Еманюел Макрон, че преследва колониални цели в Ливан и окачестви неотдавнашното му посещение в Бейрут като представление, в контекста на нарастващо напрежение между Анкара и Париж, съобщи Франс прес.

"Това, което Макрон и компания искат, е да върнат колониалния ред /в Ливан/", заяви Ердоган. "Ние не тичаме да се снимаме или да правим представления пред камерите", добави той.

Турският президент има предвид посещението на Макрон, широко отразено в медиите, миналата седмица в Бейрут след експлозията на 4 август, в която загинаха 171 души и над 6500 бяха ранени и която разруши ливанската столица.

Макар турският президент да не отиде лично в Ливан, той изпрати там миналата седмица своя вицепрезидент и външния си министър.

Ливан бе подмандатна територия на Франция от 1920 до независимостта си през 1943 г. Преди това той бе под непряко османско управление в продължение на четири века.

Ердоган отправи тези нападки в контекста на нарастващо напрежение между Турция и Франция, свързани с различните им интереси в Либия и Източното Средиземноморие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?