Ердоган обяви, че ще е по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция

Турският президент Реджеп Ердоган навлезе още по-дълбоко в дипломатическия скандал с Европа, заявявайки, че ще е по-лесно, ако ЕС просто отхвърли кандидатурата на Турция за присъединяване към общността.

"Те казват, че няма да ни приемат, ако на 16 април резултатът от референдума е победа за гласовете "Да". Иска им се те да вземат решението. Ако вземат това решение ще направят работата ни по-лесна. Те може да ни накарат да вземем по-бързо решение. 16 април е повратна точка за нас. Затова и гласуването с "Да" е толкова важно. Ще обсъдим всичко това много подробно, защото Турция вече не е ничий слуга. Всеки трябва да знае това", каза Ердоган на митинг в южния град Анталия, цитиран от вестник "Хюриет", предодаха агенциите.

На референдума на 16 април турците ще решат дали да бъдат направени промени в конституцията, с които да се увеличат правомощията на държавния им глава.

Ердоган заплаши още, че Анкара може първа да преразгледа отношенията си с Брюксел. Той намекна, че може да има и втори референдум по въпроса дали да продължи преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"На 16 април провеждаме референдум и след това може да изберем да направим втори за преговорите за членство в ЕС, след което ще се съобразим с волята на народа", каза турският президент.

През последните месеци отношенията между Турция и редица държави от Европейския съюз и Европейската икономическа общност се влошиха. Поводът бе масовата чистка на десетки хиляди турски служители, военни, полицаи, магистрати, учители, учени и журналисти след опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Допълнително напрежение се натрупа и покрай опита на турски министри да агитират турските общности в Европа в полза на конституционните промени, които ще дадат много повече власт на Ердоган, ако бъдат одобрени следващия месец.

В събота Ердоган каза, че страната му няма да играе по гайдата на когото и да е в спора.

Началото на интегрирането на Турция с ЕС започва преди десетилетия - още през 1959 г., т.е. две години след подписването на Римските договори. През 1963 г. двете страни подписват Споразумение за асоцииране с цел създаване на митническия съюз между европейския и турския пазар. Такъв съюз обаче става факт чак през 1995г.

"Чакаме на прага (на Европейския съюз) вече 54 години", каза Ердоган в събота.

През 1987 г. властите в Анкара кандидатстват за членство в Европейската икономическа общност. Одобрение, че отговаря за статута на кандидат Турция получава 10 години по-късно - през 1997г.

Същинските преговори започват още 8 години след това - през 2005 г. Но още тогава е ясно, че процесът ще е бавен, защото има условие Турция да приеме Допълнителния протокол от Споразумението от Анкара, свързан с разрешаване на въпроса за разделеният от средата на 70-те години остров Кипър. Дотогава 8 от преговорните глави няма да бъдат отваряни, включително тези за свободно движение на стоки, митнически съюз, финансови услуги и външни отношения. Освен това Франция и Кипър са заявили, че няма да допуснат отваряне и на няколко други глави.

По официални данни в момента Брюксел и Анкара преговарят по 15 глави и временно са приключени само тези по глава "Наука и изследвания".

Преди дни Кати Пири, докладчик на Европейския парламент за Турция, заяви, че Европейският парламент ще трябва да прецени дали новата структура на управление на страната отговаря на критериите на ЕС за присъединяване.

Неотдавна Ердоган заяви, че очаква парламентът да възстанови смъртното наказание. Това вероятно ще се случи след референдума за промени в конституцията, чрез които ще се дадат повече правомощия на държавния глава. Той добави, че би подписал такъв закон "без колебание".

Ердоган многократно предупреждаваше ЕС за възможността Турция да възстанови смъртното наказание, но това е първият път, в който той директно призова парламента да го одобри след общественото допитване.

Междувременно Турция привика в събота заместник-посланика на Швейцария в Анкара заради протест срещу Ердоган в Берн, предаде Анадолската агенция.

Според турската информационна агенция около 250 души, включително поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), са провели демонстрация в Берн, призовавайки да се гласува с "не" на референдума през април, който може да донесе на Ердоган нови правомощия.  

Още по темата
Още от Балкани