Турция с "последна оферта" към Европа след референдума

Изходът от вота продължава да е на кантар, Ердоган обеща да върне смъртното наказание

Мевлют Чавушоглу

Турция ще представи последната си оферта за отпадане на визовия режим за турски граждани след конституционния референдум в неделя, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от местните медии.

"През юни ще представим пред ЕС последното предложение по въпроса за премахването на визите за турските граждани в европейските държави. Ще преценим как да продължим по-нататък и с всички вас ще споделим решенията, които ще вземем. Трябва да получим тази либерализация. В крайна сметка, тя е част от споразумението за спиране на миграцията, което подписахме", изтъкна Мевлют Чавушоглу

Анкара многократно заплаши, че ще спре да изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, ако не получи либерализация на визовия режим. Брюксел обаче не е готов на отстъпки и обвързва падането на визите с гарантирането на човешките права в Турция.

На този фон турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството ще предложи проектозакон за връщане на смъртното наказание, ако конституционните промени за преминаване към президентска република бъдат одобрени на референдума.

Отпадането на смъртното наказание също е едно от изискванията на ЕС за напредък по преговорния процес за присъединяването на Турция.

Два дни преди референдума резултатите остават трудни за прогнозиране. Малко над 51 % от гражданите на Турция ще кажат „да“ на референдума за конституционните промени на Анкара. Това показва проучване на компанията "Конда", цитирано от Ройтерс.

От компанията обаче предупреждават, че в резултатите от проучването може да има грешка от плюс/минус 2.4%.

Неделният вот може да предопредели най-големите промени в държавното управление от времето на създаването на модерната турска република преди близо век, заменяйки парламентарната система с президентска.

Ердоган предприе курс към едноличен режим след неуспешния опит за преврат срещу управлението му миналата година. От тогава режимът му задържа и уволни десетки хиляди негови политически опоненти.

"Експерти от ООН са обезпокоени от влиянието на масовите уволнения сред държавни служители в Турция върху сферата на правата и свободите и се опасяват от увеличаване на нарушенията на човешките права в случай, че след референдума на 16 април бъдат увеличени правомощията на президента", посочват в изявление четирима докладчици на Съвета на ООН по правата на човека,.

Отчитайки произволния характер на извънредните решения, приети след юли 2016 г., сме много обезпокоени, че тези пълномощия може да бъдат използвани по такъв начин, че ще се увеличат сегашните мащабни нарушения на икономическите, социалните и културните права, отбелязват експертите.

Според тях извънредното положение, въведено в Турция след опита за военен преврат, е било използвано за оправдание на масовите нарушения на правото за образование и право на труд, посочиха още експертите.

Експертите отбелязаха, че режимът на извънредно положение, въведен след провалилия се опит за преврат през юли, е довел до уволненията на до 134 хиляди държавни служители и закриването на 1000 училища и 15 университета, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят