Ердоган обеща изненади за ЕС, след като оглави президентска Турция

След референдума през април Турция ще преразгледа изцяло отношенията си с Европа, включително сделката за миграцията

Ердоган обеща изненади за ЕС, след като оглави президентска Турция

Германия и Европейският съюз като цяло "може да чакат изненади" след референдума за промяна на конституцията, След референдума през април Турция ще продължи икономическите отношения с Европейския съюз, но ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко, "от А до Я" в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му.

Според турския президент европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да".

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс.

"Смущава ви, когато казваме, че това е фашизъм, че е нацизъм, но това, което правите вие, отговаря на това определение", каза турският президент.

"Турция продължава да преговаря за присъединяване към ЕС, но ни водят за носа вече 63 години - визи, помощ за бежанците. Напоследък говорят за президента на Турция като за диктатор, но ЕС, нарушаващ нормите на демокрацията, правата на човека, няма право да говори така. Дневния ред ще бъде определен на 16 април, след което могат да ги очакват изненади", каза Ердоган.

Той отбеляза, че сегашните проблеми в отношенията между Турция и ЕС "идват не от Анкара, а от част от страните от съюза".

Той добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен, обвинен от Турция за осуетения опит за преврат през юли.

Ердоган призова Вашингтон и Лондон да отменят възможно най-бързо забраната да се внасят преносими компютри и таблети в пътническите салони на самолетите, излитащи от някои летища, включително от Истанбул.

"Надявам се, че тези страни - Съединените щати и Великобритания ще преразгледат това решение и ще го отменят възможно най-бързо", каза Ердоган, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа